X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ucraina blochează tranzitul de produse alimentare în Transnistria

20 mai. 2017,, 10:00   Economie
6356 8

Ucraina va bloca de astăzi, 20 mai, tranzitul în Transnistria a produselor alimentare necoordonate cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a Republicii Moldova.

Această informaţie a părţii ucrainene a anunţat-o Vadim Krasnoselski la şedinţa extraordinară, convocată ieri, a Consiliului de Securitate al autoproclamatei RMN, comunică NOI.md.

După cum a comunicat Serviciul de presă al liderului transnistrean, detaliile le-a anunţat ministrul Agriculturii şi Resurselor Naturale al Transnistriei, Efimii Kovali, care a menţionat că pe 18 mai Ministerul Agriculturii a primit o scrisoare din partea Serviciului de Stat al Ucrainei pe probleme de siguranţă a produselor alimentare şi protecţiei consumatorilor, în care se comunică despre interzicerea tranzitului mărfurilor în Transnistria prin teritoriul Ucrainei.

Autorii documentului fac referinţă la dispoziţia inspectorului principal de stat pentru medicină veterinară al Ucrainei, datată cu 17 mai curent, prin care se stabileşte că de la 20 mai trecerea mărfurilor controlate în regim de tranzit prin teritoriul Ucrainei, care sînt direcţionate în Transnistria, va fi permisă numai cu condiţia coordonării cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a Republicii Moldova.

Coordonările precedente referitoare la tranzit prin teritoriul Ucrainei în direcţia Transnistriei au fost declarate nule. S-a recomandat ca această informaţie să fie adusă la cunoştinţă tuturor operatorilor interesaţi ai pieţei.

După ce a citit scrisoarea, Efimii Kovali i-a informat pe membrii Consiliului de Securitate că „numai în anul 2017 au fost depuse 83 de oferte pentru 293 de maşini şi s-au transportat în Transnistria peste 6 mii tone de încărcături livrate în regiune prin portul ucrainean din 29 de ţări ale lumii”.

Referindu-se la posibilele consecinţe al restricţiilor instituite, ministrul Agriculturii şi Resurselor Naturale al Transnistriei a specificat că, în caz de neadmitere a mărfurilor în port, agenţii economici din Transnistria vor fi contrînşi să le păstreze pe platforma de penalizare şi să plătească pentru staţionarea încărcăturii pe teritoriul Ucrainei.

În cazul deplasării mărfurilor pe uscat prin teritoriul Ucrainei, a avertizat Efimii Kovali, este mare probabilitatea returnării lor expeditorului pînă la reglementarea tuturor problemelor.

Ţinîd cont de dependenţa alimentară externă a Transnistriei, ministrul Agriculturii a apreciat extrem de negativ situaţia creată, menţionînd că decizia Ucrainei va avea un impact negativ asupra asigurării cu alimente a Transnistriei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?