Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Fondatorul WikiLeaks a cerut azil politic in Franţa

19 mai. 2017,, 21:30   Externe
1624 0

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a cerut azil politic în Franţa, după ce Parchetul suedez a renunţat la ancheta pentru viol care îl vizează, a anunţat avocatul fostului jurnalist, Juan Branco.


„Va fi responsabilitatea Franţei să îi ofere azil politic”, a spus avocatul. „Julian Assange va încerca acum să iasă din Ambasada Ecuadorului la Londra şi să ceară, în special Franţei, să facă un gest pentru a-l primi şi să îi ofere azil, pentru a-l apăra de urmărirea (în justiţie – n.r.) care îl vizează în Statele Unite”, a adăugat el.

În iunie 2015 Assange i-a cerut într-o scrisoare deschisă lui Francois Hollande să îl primească în Franţa, invocând un „gest umanitar”. În scrisoare, el afirma că sănătătatea sa fizică şi mentală este în pericol, după mai mult de trei ani petrecuţi în sediul Ambasadei Ecuadorului.

Cererea sa a fost respinsă de Elysee. „Situaţia lui Assange nu prezintă un pericol imediat. În plus, el face obiectul unui mandat de arestare european”, a explicat atunci Preşedinţia franceză.

Poliţia din Londra a anunţat vineri că Assange este vizat de un al doilea mandat de arestare, pentru că a încălcat termenii eliberării pe cauţiune, şi că va fi reţinut dacă va ieşi din Ambasadă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?