X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dosarul ANSA: şase persoane au fost reţinute pentru escrocherii

19 mai. 2017,, 13:50   Societate
2723 0

Patru angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi doi oameni de afaceri au fost reţinuţi astăzi de Procuratura Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, notează NOI.md.

Aceştia sînt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi escrocherie, fapt ce a cauzat daune în proporţii deosebit de mari bugetului de stat. Printre reţinuţi sînt şeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din cadrul ANSA şi trei angajaţi ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia şi Dubăsari, iar oamenii de afaceri reţinuţi în acelaşi dosar sînt beneficiari ai serviciilor funcţionarilor menţionaţi.

În fapt, angajaţii ANSA sînt suspectaţi că ar fi eliberat certificate fitosanitare naţionale unor agenţi economici pentru exportarea merelor în Federaţia Rusă. De facto, agenţii economici au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova. În consecință, în februarie 2016, instituţiile din Federaţia Rusă au interzis exportul de mere prin Belarus, astfel cauzînd prejudicii grave intereselor publice şi imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional.

Pe acest caz, procurorii anticorupţie au iniţiat o urmărire penală, în 2016, pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către angajaţi ai ANSA, iar o altă cauză penală a fost pornită în mai 2017 pentru escrocherie - ambele dosare fiind conexate într-o procedură comună. În cadrul urmăririi penale s-a constatat că doar în anul 2016 agenţii economici vizaţi şi-ar fi însuşit ilegal de la bugetul de stat 260 000 de lei, în calitate de TVA, în urma prezentării documentelor fictive la organele fiscale cu privire la exporturile efectuate.

Astăzi procurorii, în comun cu ofiţerii SIS şi CNA, au efectuat mai multe percheziţii la ANSA şi agenţii economici, care au beneficiat de serviciile funcţionarilor, pentru a fortifica probatoriul. În prezent, toate 6 persoane sînt reţinute pentru 72 de ore, iar dacă vor fi găsiţi vinovate, acestea riscă pedepse de pînă la 10 ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi pînă la 15 ani de detenţie pentru escrocherie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?