X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Alți doi halterofili moldoveni, condamnați pentru dopaj

19 mai. 2017,, 11:00   Sport
2639 0

Halterofilii Iurie Dudoglo și Alexandru Șpac au fost depistați pozitiv la dopaj.


În sîngele lor a fost descoperit Turinabol, declarat de Agenția Mondială Antidoping (WADA) drept substanță interzisă. Sportivii au fost suspendați de la competițiile organizate sub auspiciile Federația Internațională de Haltere (IWF), relatează NOI.md.

Analiza de sînge a halterofilului Iurie Dudoglo a fost prelevată după Campionatul European din anul curent, în care sportivul moldovean a cîștigat o medalie de argint în categoria de greutate de „pînă la 57 kg”. El a fost testat pozitiv, motiv pentru care Federația Internațională de Haltere a decis să-l priveze de medalie și să-l suspende pe durata anchetei.

Decizia dură a fost adoptată și în ceea ce privește deținătorul locului V la Jocurile Olimpice din 2016 Alexandr Șpac, medaliat cu bronz la Campionatului European din 2012. Anterior halterofilul a mai fost testat pozitiv, fapt care a contribuit la ridicarea medaliei de argint cucerită la Campionatul European din 2013. Pe durata anchetei inițiate de către IWF el nu va putea să participe la competiții internaționale.

În ambele cazuri a fost depistat Turinabol, cunoscut prin faptul că metaboliții săi părăsesc organismul foarte repede. Acest lucru nu le permite experților în medicina sportivă să-l depisteze în sîngele sportivilor în 100 la sută din cazuri. Potrivit unor date neoficiale, Turinabol este complet eliminat din organism în termen de patru zile.

Reamintim că anterior alți doi halterofilii moldoveni au fost testați pozitiv. Este vorba despre Cristina Iovu și Anatolie Cîrîcu, medaliați cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012. Comitetul Olimpic Internațional le-a retras medaliile cîștigate. Guvernul Republicii Moldova, la rîndul său, i-a obligat să restituie în bugetul de stat premiul în valoare de 80 mii de euro, înmînat acestora după Jocurile Olimpice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?