Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Băncile românești ar putea să-și sporească prezența în Moldova

19 mai. 2017,, 10:40   Economie
2204 0

Președintele Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat că, datorită realizării proiectului Twinning implementat timp de doi ani și finanțat de Uniunea Europeană, sistemul bancar al Republicii Moldova este pe calea cea bună.

El a îndemnat băncile comerciale din România să-și mărească prezența în Moldova. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei și mass-mediei românești, șeful BNR a declarat acest fapt în contextul finalizării de către Banca Națională a României și Banca Centrală a Olandei a proiectului Twinnig, în valoare de 1,2 milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană și orientat spre consolidarea potențialului Băncii Naționale a Moldovei în domeniul reglementării și supravegherii bancare pentru alinierea sectorului bancar la standardele UE.

Potrivit lui, în cadrul proiectului implementat timp de doi ani și realizat cu sprijinul băncilor centrale ale României și Olandei, în Moldova au fost elaborate noi legi bancare și regulamente de funcționare a băncilor comerciale ce țin de implementarea noilor cerințe prudențiale, potrivit standardelor internaționale în domeniul reglementării și supravegherii bancare, precum și principiilor Comitetului Basel pentru supraveghere bancară (Basel III). De asemenea, au fost efectuate numeroase cercetări ale influenței și treninguri în vederea apropierii băncilor moldovenești de cerințele europene. Din partea română, în proiect au fost cooptați 48 de experți.

Mugur Isărescu a chemat băncile comerciale române să-și sporească prezența și activitatea în sistemul bancar al Moldovei, menționînd că după implementarea timp de doi ani a proiectului de cooperare cu băncile centrale ale României și Olandei, sistemul bancar moldovenesc s-a înscris pe calea cea bună, iar intensificarea supravegherii bancare în conformitate cu normele europene va contribui la restabilirea încrederii investitorilor în economia moldovenească. Șeful BNR a mai specificat că tendința de creștere a schimbului comercial între Moldova și România oferă oportunități bune pentru afaceri care nu trebuie ratate.

La rîndul său, președintele Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a menționat că acțiunile realizate în cadrul proiectului Twinning au contribuit la majorarea substanțială a capacității instituționale a BNM în calitate de autoritate de supraveghere prin instruirea personalului implicat și suportul acordat de experții din România și Olanda în procesul de elaborare a cadrului legislativ și alinierii acestuia la standardele UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?