Sîrbu: Dodon și-ar dori să fie un rege al moldovenilor. Să-și pună pofta-n cui!

Sîrbu: Dodon și-ar dori să fie un rege al moldovenilor. Să-și pună pofta-n cui!

Propunerea președintelui Igor Dodon de a oferi mai multe împuterniciri șefului statului au fost abordate astăzi de deputații PD și experții Comisiei de la Veneția, notează NOI.md.

Parlamentarul Sergiu Sîrbu a declarat că democrații sînt categoric împotriva acestei inițiative a președintelui, care prevede completarea Constituției cu patru temeiuri suplimentare de dizolvare a Parlamentului.

„I-am informat pe experții Comisiei de la Veneția că această inițiativă vine în continuarea promisiunilor electorale ale lui Dodon, este una populistă. Din start vreau să spun - să-și pună pofta în cui! Este absolut inadmisibil acest șantaj politic din partea președintelui în raport cu Parlamentul”, a declarat astăzi Sîrbu.

Fruntașul PDM a mai remarcat că experiența internațională la care face referire președintele în favoarea adoptării acestui proiect a fost distorsionată intenționat, deoarece într-o republică parlamentară este inadmisibil să poți dizolva Parlamentul doar pentru că Legea bugetului de stat nu a fost adaptată în termen de două luni sau doar după consultare a fracțiunilor. Este o inițiativă care depășește cu mult spiritul Constituției Moldovei, principiul separării puterilor în stat, mai spune Sîrbu.

„Probabil el ar fi bucuros și mîine să dizolve Parlamentul și să arunce țara într-un haos total. El și-ar dori să fie un rege al tuturor moldovenilor, probabil este un vis al președintelui Dodon, doar că noi vom depune eforturi ca acest vis să nu devină realitate niciodată”, a subliniat Sîrbu.

Menționăm că Igor Dodon a propus un proiect de modificare a Constituției care prevede extinderea competențelor președintelui în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului. Proiectul reglementează patru situații noi în care șeful statului să poată interveni pentru a dizolva instituția: după consultarea fracțiunilor parlamentare; dacă Parlamentul nu implementează timp de 12 luni voința poporului exprimată la referendum; dacă bugetul de stat nu s-a adoptat în decursul a două luni de la începutul exercițiului financiar; prin referendum republican la inițiativa șefului statului.
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu10 comentari

Ciocana 18 mai. 17:01

Pentru Ivan: Fraţii noştri, românii de peste Prut au ales în calitate de Preşedinte un etnic neamţ. Iar moldovanii, care se cred o etnie aparte, împreună cu minorităţile naţionale au ales în calitate de Preşedinte un ţigan, mincinos şi hoţoman. Dacă nu aţi fi avut voi trăsături de ţigani şi aţi fi avut ceva minte şi demnitate, atunci nu aţi fi votat pe un netrebnic la conducere. Aşa cum ţiganii nu-şi respectă etnia, aşa şi voi nu respectaţi poporul român din care faceţi parte, chiar dacă ocupanţii s-au străduit să vă înstrăineze de propriul neam.

Ivan 18 mai. 16:44

Ciocana-frații tăi de peste Prut au mai mult comun cu țiganii decît noi moldovenii din Basarabia.

Sanea 18 mai. 15:24

Cred eu ca si Comisia de la Venetia nu va permite acest referendum, este unul irational, nu poti da bani pe niste mofturi a unei persoane.

Ciocana 18 mai. 15:20

Pentru Alexa, 13 şi alţii: Sigur că majoritatea celor aflaţi la guvernare sunt nişte mincinoşi, trepăduşi şi hoţi. Iar Dodon cu gaşca lui de socialişti perfect se încadrează în tagma lor. În acest sens ei se aseamănă ca gemenii, dar se tot bat pentru acces la treucă. Voi oare nu ştiţi în ce lux trăieşte Dodon, care toată viaţa lui a lucrat în structurile de stat cu salariu modest? Voi nu înţelegeţi că toată bogăţia lui e agonisită din hoţie şi luare de mită? Numai că, spre deosebire de alţii, Dodon cu gaşca lui mai sunt încă mancurţi şi trădători de neam. Asta-i transformă în fiinţe de cea mai joasă categorie. Voi n-aţi observat că timp de 25 de ani noi alegem doar hoţi şi netrebnici de toată mâna? Nu înţelegeţi de ce aşa se întâmplă? Noi nu avem aici, în Basarabia, tradiţi de autoconducere, nu avem potenţial intelectual suficient pentru a construi un stat pe loc gol. În schimb, noi avem multe minorităţi naţionale şi mancurţi autohtoni care vor să ne ţină aproape de Rusia întro formă de semicolonie. În felul acesta noi o vom duce din rău în mai rău, o să ne trezim degrabă aici fără populaţie. Unica şansă a noastră de a prinde o viaţă mai bună pentru noi, dar mai ales pentru copii şi nepoţii noştri - este Unirea cu România, cu întreg neamul nostru românesc, cu care prin muncă şi dăruire vom putea construi o societate prosperă. Iar voi vreţi să-l faceţi fericit pe Dodon şi toţi cei ca dânsul. Alegeţi, dacă nu v-aţi dezvăţat a gândi.

Spencer 18 mai. 14:45

Da-ți-i putere lui Dodon și dînsul vă arată ce aia democrație, adică dictatură...Visul lui de-o viață, să fie armate rusești nu numai în Transnistria, dar pînă la Chișinău, а то мало ли?

13 18 mai. 14:05

Ciocana nu esti cumva neam cu D Chirtoaca pleaca din tara

Эмилит 18 mai. 14:02

Сырьу Спаситель Молдавской нации Держите меня Марионетка всех времён и наций катастпофа. Кто правит государством димагог да и только больше ничего не стоит или стоят

ALEXA 18 mai. 13:49

MA ADRESEZ CIOCANA CHIAR ASA DE MULT VA PLACE CUM I SI FACE LUCRUL PARLAMENTUL CA TOT TIMPUL ESTI CONTRA LUI DODON SA U CRED CA ESTI UNUL DIN PD MAI INTOARCE PLACA UITATI VA CINE I IN PARLAMENT SI CINE I AU ALES PE EI SI PE FILIP TOT CINE I L VREA MAI ESITI LA STRADA SI CONVERSATI CULUMEA SI VE TI VEDEA CE SPUNE DESPRE HOTII SI DUSMANII MOLDOVEI CARE CONDUC TARA

Alex 18 mai. 13:22

Ciocana готовь чемоданы.

Ciocana 18 mai. 11:51

Дело в том, что у Додона типично цыганский образ мышления. Эта национальная община выбирает себе барона, которому беспрекословно подчиняются все члены этой общины. Обычаи и правила жизни цыган, Додон, потомок цыганского рода, пытается навязать всему обществу. А, не привыкшая думать, часть нашего общества, поддерживает Додона во всех его идиотских начинаниях, выставляя нас всех на посмешище окружающему миру.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load