Moldova va semna un nou acord cu Federația Rusă

Moldova va semna un nou acord cu Federația Rusă

Guvernul a aprobat astăzi semnarea unui nou acord cu Federația Rusă în domeniul transportului internațional, pentru evitarea restricționării accesului operatorilor de transport moldoveni pe teritoriul Rusiei.

Transportul rutier internațional de pasageri și mărfuri bilateral se va face în bază de autorizații, informează Moldpres.

Documentul a fost propus de partea rusă, în condițiile în care legislația Federației Ruse obligă semnarea unui acord tip în domeniul transportului rutier internațional cu toate statele membre ale UE, precum și cu statele care au semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. În prezent relațiile bilaterale în domeniul transportului rutier de mărfuri în regim bilateral și tranzit sînt reglementate de o lege adoptată în 1993, ce prevede regim liberalizat. În septembrie 2016 Moscova a denunțat acest acord.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a propus un nou proiect de acord ce prevedea menținerea regimului liberalizat, însă acesta a fost respins de Federația Rusă, care a insistat asupra sistemului de autorizații.

Anterior s-a anunțat că în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, care a avut loc pe 29 noiembrie, la Moscova, partea rusă s-a angajat să ofere 75 000 de autorizații pentru transportatorii moldovenii în Federaţia Rusă şi 750 de autorizații pentru a tranzita teritoriul acesteia spre ţări terţe, lucru care va facilita comerţul între ambele state, dar şi exporturile noastre spre ţări cum ar fi Kazahstanul, Kîrgîstanul și altele. În anul 2016 Republica Moldova a beneficiat doar de cîteva mii de autorizații pentru transportarea mărfurilor spre Federația Rusă și doar 50 de autorizații de tranzit spre țări terțe.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu8 comentari

Юра 19 mai. 16:13

Сам я родом из Приднестровье и не разделяю мнение Додона, "о реинтеграция ригеона в правовое поле Молдовы. Но ведь видно то что, этот президент за страну, за народ!Юра 19 mai. 15:59

Молдову же населяет и русскоязычное население. И как мне кажется, для роста страны. Надо всем группам страны сплотиться. И показать миру, высокий уровень самоотдачи ради своей страны.

Юра 19 mai. 15:52

Граждани, а по русски не вариант комментировать?

serafima 18 mai. 17:01

Da sa fie intrun ceas bun insa cu un presedint pro rus putem avea si suprize!

Realist 18 mai. 14:50

Credeam ca Dodon se va ocupa de relatii bune cu rusii, da vad ca tot guvernul rezolva intrebarile.

constructiv 18 mai. 14:27

Trebuie sa colaboram asa in limita- necesitatilor noastre, sa avem un oarecare venit, surplus din aceste colaborari. Dar in acelasi timp mai departe de teritoriul nostru, chiar daca avem un presedinte care merge impotriva poporului.

Ivan 18 mai. 14:16

Nu rușii ne-au atacat, ci conducerea tîmpită de atunci în frunte cu Snegur,Druc și tot soiul de "frați" au săpat prăpastia dintre noi și Transnistria.

Boris 18 mai. 13:28

Mare treaba, oricum asta nu ne va face sa uitam cum rusii ne-au atacat in '92, cum ne-au omorit parintii si buneii sau cum fac resiuni asupra noastra ca sa raminem saraci.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load