X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Dodon: Sistemul electoral mixt convine și partidelor extraparlamentare

18 mai. 2017,, 09:10   Politică
3376 4

Președintele Igor Dodon susține că un sistem electoral mixt ar conveni tuturor partidelor, inclusiv celor care nu trec pragul electoral.

Totodată, șeful statului neagă faptul că ar exista o înțelegere cu democrații referitor la modificarea sistemului electoral și comasarea celor două proiecte de lege. Mai mult ca atît, președintele afirmă că nu a renunțat la ideea dizolvării Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Declarații în acest sens au fost făcute într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite IPN.

Igor Dodon a menționat că sistemul mixt este convenabil partidelor, iar protestele și mesajele care acum se lansează sînt mai mult o încercare de a se poziționa politic. În mare parte, potrivit președintelui, este vorba despre partide care au pierdut încrederea populației – PAS, PPPDA, PPPN, PCRM. Însă chiar și în aceste condiții aceste formațiuni ar putea să-și promoveze deputații în circumscripții. „De aceea, aceşti lideri de partid trebuie să spună foarte clar că protestele nu au nimic cu interesul cetăţenilor, că ei încearcă să îşi facă capital politic. Da, ei încearcă să îşi facă loc pe arena politică”, a opinat șeful statului.

Referindu-se la reforma Guvernului, șeful statului a menționat că în varianta ideală, ca urmare a reformei trebuie să fie un Guvern nou, dar și numit de un Parlament nou, constituit ca urmare a alegerilor anticipate. Igor Dodon a spus că dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate rămîn a fi în continuare un obiectiv, pentru că, potrivit lui, actualul legislativ nu este reprezentativ pentru alegerile din 2014, în condițiile în care la acel scrutin PDM a obținut doar 17% din sufragii, dar astăzi controlează majoritatea parlamentară și acest fapt nu este corect. Președintele optează pentru un număr mai mic de ministere și o rigurozitate la numirea miniștrilor.

Cît despre declarațiile lui Andrian Candu, precum că dacă președintele are devieri de la normele constituționale, fie în cazul remanierilor din Guvern sau în promulgarea legilor, toate se contabilizează și într-o bună zi poate să vadă și suspendarea din funcție, Igor Dodon a spus că nu doar Candu contabilizează. „Şi noi contabilizăm, şi oamenii contabilizează, și cu miliardul şi cu multe-multe altele. Și dacă are de gînd să suspende, să o înceapă de azi, dar să nu uite că suspendarea presupune în decurs de 30 de zile referendum, care prevede vot de încredere sau neîncredere președintelui”, a spus șeful statului.

Referindu-se la o eventuală stopare a finanțării, acordate de Uniunea Europeană, președintele a declarat că dacă această stopare de finanțare va duce la probleme pentru Guvern și la alegeri parlamentare anticipate, el salută stoparea finanțării. Potrivit lui, trebuie susținute reformele, dar nu Guvernul și majoritatea parlamentară.

Președintele spune că în anul următor, cînd se va schimba guvernarea, în urma alegerilor parlamentare anticipate sau ordinare, va veni altă majoritate. Șeful statului a mai spus că deja a lansat negocieri în acest sens, anual vor fi minimum 500 de milioane – un miliard de dolari. Igor Dodon a evitat să spună de unde vor fi banii, însă a menționat „nu obligatoriu de la Uniunea Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?