X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Teatrul Național V. Alecsandri din Bălți la 60 ani de la fondare

17 mai. 2017,, 16:50   Societate
2506 0
Teatrul Național V. Alecsandri din Bălți la 60 ani de la fondare, cu acest prilej cu un mesaj de felicitare a venit și președintele statului, Igor Dodon.

”Frumosul jubileu marcat astăzi de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți este un eveniment semnificativ în istoria artei teatrale și a culturii din Republica Moldova. Cu această ocazie, Vă adresez calde felicitări, însoțite de alese gânduri și prețuire pentru viața pusă pe altarul creației.

Instituția omagiată își trage obârșiile din îndepărtatul an 1934, când apărea, la Bălți, Teatrul „Scala”. Timpul a dictat reguli: s-au perindat sedii și oameni, decoruri și distribuții, regimuri și ideologii, neschimbat a rămas bunul nume al Teatrului, afirmat prin muncă și vocație, meserie și talent, implicare și dăruire totală.

Fondarea în 1957 a unei trupe moldovenești în nordul țării și primul spectacol al acesteia, „Chirița în provincie” după piesa marelui clasic al literaturii noastre, Vasile Alecsandri, s-au dovedit a fi profetice și de bun augur pentru comunitatea teatrală bălțeană.

Astăzi, la 60 de ani, acest templu al culturii noastre înseamnă primul teatru dramatic din republică ce s-a învrednicit de statutul de „național”, înseamnă o nouă pleiadă de oameni de artă capabili să perpetueze cu demnitate imaginea la care au trudit personalități ca Victor Ciutac, Grigore Grigoriu, Mihai Volontir.

Un teatru este mai mult decât ceea ce vede spectatorul în scenă. Culisele întrunesc întru-un armonios amalgam creativ experiența și tinerețea, notorietatea și dorința de afirmare, talentul și sacrificiul în crearea unei lumi mai bune.

Vă urez sănătate, bunăstare, noi surse de inspirație pentru a realiza evenimente speciale pe potriva așteptărilor. Să Vă fie meseria motiv de bucurie, să Vă scăldați sufletul în aplauze și flori și să fiți farul călăuzitor pe drumul evoluției spirituale și culturale a Moldovei”, se arată în mesajul lui Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?