X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Informația secretă pe care Trump i-a transmis-o lui Lavrov

17 mai. 2017,, 14:51   Externe
2024 0

Întîlnirea lui Trump și Lavrov a avut loc săptămîna trecută, în Cabinetul Oval din Casa Albă.

Ulterior, presa a anunțat că liderul american a dezvăluit diplomatului rus informații strict secrete care vizau activitatea ISIS.

Funcționarii americani afirmă că în cadrul întîlnirii dintre Trump cu Lavrov subiectul discuțiilor a fost Statul Islamic. În cadrul acestei întrevederi, președintele SUA ar fi dezvăluit informații despre planurile Statului Islamic de organizare a unui atentat terorist la bordul unui avion care urma să sosească în SUA.

Sursele postului de televiziune au declarat că teroriștii planifică să doboară unul din avioane cu ajutorul unei bombe plasate într-un notebook. Potrivit unor informații, sistemelor de verificare din aeroporturi ar putea să le scape un astfel de dispozitiv care ar urma să fie plasat într-un avion de pe cursa spre SUA.

NBC News menționează că dezvăluirea acestei informații ar putea pune în pericol viața unui agent secret israelian care e infiltrat în rîndurile ISIS și oferă informații Washingtonului despre planurile teroriștilor.
Anterior presa a anunțat că SUA examinează posibilitatea interzicerii notebookurilor la bordul avioanelor care sosesc din Europa.

Donald Trump a declarat că avea tot dreptul să dezvăluie rușilor o astfel de informație.

"În calitate de președinte am vrut să împărtășesc cu Rusia informațiile legate de terorism și securitatea zborurilor aeriene și am avut tot dreptul s-o fac. De asemenea, aș vrea ca Rusia să-și consolideze eforturile în lupta împotriva ISIS și terorismului", a scris Trump pe contul său de Twitter, fără a specifica detaliile legate de discuțiile cu Lavrov.

Însuși Trump a calificat întrevederea cu Lavrov drept una "excepțională".


Discuția dintre Trump și Lavrov a fost comentată și de consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Herbert McMaster.

"Nu a fost compromisă nicio sursă", a declarat acesta jurnaliștilor.

Potrivit lui, în timpul discuțiilor liderul american a subliniat că Moscova și Washingtonul trebuie "să coopereze în domeniile de o importanță sporită".

În calitate de comandant suprem al forțelor armate, președintele SUA are tot dreptul să desecretizeze orice informație. Cu toate acestea, oponenții lui Trump afirmă că transmiterea către Rusia a unor informații secrete poate afecta grav relațiile cu aliații care au oferit aceste informații.

Totodată, acțiunile lui Trump au fost criticate nu doar de democrați, care caută orice ocazie de a lovi în președinte, dar și de colegii săi de partid. Spre exemplu, președintele Camerei Reprezentanților, Paul Rayan, a cerut Casei Albe explicații.

"Nu știm despre ce era vorbă, însă protejarea secretelor țării noastre are o importanță primordială. Speakerul așteaptă explicații din partea administrației", a declarat reprezentantul lui Rayan, Doug Andres.

Democrații au calificat acțiunile lui Trump drept "periculoase și iresponsabile".

"Marele partid istoric (republicanii n.r.) trebuie să pună țara mai presus de interesele de partid și să ceară o anchetă independentă și un procuror special", a declarat pe Twitter a doua persoană din conducerea Partidului Democrat, Richard Durbin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?