X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Ostalep: Liderii partidelor de opoziție vor să nu fie uitați

17 mai. 2017,, 14:40   Politică
2384 1

În ultimii 10-15 ani, cam aceiași oameni s-au perindat în Parlament. De ce este greu să fie schimbați? Pentru că a face politică în Republica Moldova înseamnă și a-ți asigura afacerile și interesele personale, de multe ori.

În prezent noi vorbim foarte puțin despre calitatea politicienilor. Oamenii care stau pe scaunul de deputat trebuie să adopte legi și aici e marea problemă. Deputații incompetenți votează legi anapoda, care ulterior funcționează împotriva cetățenilor țării. De această părere este politologul Valeriu Ostalep.

"O mare parte dintre ei nu știu să facă altceva decît demagogie politică. Trebuie să înțelegem și mecanismul de selectare a deputaților. Ei nu sînt selectați după capacitățile lor intelectuale sau profesionale. Oamenii care vin în partide, iar ulterior ajung în Parlament, nu sînt persoane carismatice, care să contribuie la obținerea mandatelor, a rezultatelor bune în alegeri". Legile în Republica Moldova nu sînt scrise pentru a soluționa problemele cetățenilor, ele devin umbrela afacerilor politicienilor. La proteste strada solicită schimbarea actualei clase politice, dar există oare 101 candidați integri pentru a ocupa fotoliile de deputat? Protestul organizat duminică de Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Politic "Partidul Nostru" a demonstrat că liderii partidelor de opoziție vor să nu fie uitați. Politologul Valeriu Ostalep susține că "aceștia sînt doar niște speculanți, care profită de nemulțumirea oamenilor pentru a-și face imagine, aceste proteste sînt o pistă de lansare pentru noi lideri politici. Să nu ne mire faptul că după ceva timp unii dintre cei care au protestat în stradă împotriva modificării sistemului electoral vor striga lozincile unor partide. În stradă au fost și oameni integri, dar am văzut și persoane compromise, de aceea este complicat să ne expunem asupra calității viitorului parlament", afirmă expertul.

Totodată, Valeriu Ostalep spune că protestele sînt cele mai eficiente mecanisme democratice care există în prezent, dar acestea trebuie să aibă un scop bine determinat. În ultimul timp au loc doar proteste politice, deși noi avem atîtea probleme de alt gen. Actualmente ar trebui să avem mai multe proteste organizate de sindicate sau de alte grupuri de interes.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?