Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Ministerul Finanţelor a obţinut în buget 170,82 mil. lei din plasarea VMS

17 mai. 2017,, 12:40   Economie
1886 0

Inflaţia în creştere contribuie la creşterea rentabilităţii valorilor mobiliare de stat (VMS). La licitaţia de marţi Ministerul Finanţelor a plasat hîrtii de valoare în sumă de 170,82 mil. lei ($9,2 mil.), oferta fiind de 170 mil. lei.

Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 7,64-7,98%, fiind puţin mai mare decît indicele de la licitaţia precedentă.

Experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că "tendinţele inflaţioniste" ce se intensifică nu vor permite stoparea creşterii

"Cel mai probabil, în următoarele săptămîni indicele rentabilităţii va depăşi cu 1,5-2% rata inflaţiei, care, potrivit prognozelor experţilor, ar putea creşte pînă la 8% şi mai mult", presupune interlocutorul agenţiei.

Alţi participanţi ai pieţei susţin că la procurarea hîrtiilor de valoare ale statului, chiar şi în condiţiile actuale de rentabilitate, contribuie lichiditatea curentă destul de înaltă a băncilor, al cărei indice mediu pe sistem a depăşit 50%, în timp ce norma stabilită de autoritatea de reglementare este de 20%.

Indicatorii de activitate a băncilor, în primul rînd suficienţa capitalului şi lichiditatea, arată că băncile vor plasa în continuare "banii în exces" în valori mobiliare de stat, care reprezintă unul din cele mai lichide instrumente financiare pe piaţa de capital a Moldovei.

Potrivit experţilor, ritmul de creştere a indicelui preţurilor de consum ar putea încetini la toamnă, cînd aşteptările inflaţioniste de pe piaţă vor fi în descreştere, iar rata inflaţiei se va apropia de ţinta strategică a BNM, de 5% plus-minus 1,5%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?