Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Această boală se tratează cu 30 de mii de euro! Sute de copii din Moldova suferă de ea

17 mai. 2017,, 12:10   Societate
1666 0

Patruzeci de copii din Moldova au trecut, începînd cu anul 2014 și pînă în prezent, printr-o operație de implant cohlear pentru redarea auzului.

Alți 40 de copii se află în așteptarea unei astfel de intervenții, care costă între 20 și 30 de mii de euro. Compania Națională de Asigurări în Medicină acoperă doar o parte din sumă. În rest este contribuția părinților sau a donatorilor, transmite IPN.

Hipoacuzia este confirmată la Centrul de Audiologie al Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”. Directoarea Centrului, Anghelina Chiaburu, spune că surditatea poate fi diagnosticată în primele zile de viață. Dar pentru a preveni o problemă de auz care se poate dezvolta pe parcurs și pentru stabilirea unui tratament eficient este foarte important ca părinții să-și ducă sistematic copiii la medicul ORL și, după caz, la medicul audiolog.

Implantul cohlear este recomandat în tratamentul hipoacuziei severe sau totale. Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear înlocuiește funcția urechii interne afectate pentru a oferi semnale sonore către creier.

Ofițerul de presă al Ministerului Sănătății, Stela Cheptene, a precizat că din cele 40 de implanturi cohleare de care au beneficiat copiii din Moldova, 14 operații au fost făcute în țară cu implicarea specialiștilor din străinătate.

Contribuția financiară a statului poate fi de maximum 25 la sută din cost. Decizia de a oferi acești bani o ia Comisia privind selectarea pacienților pentru tratament și/sau investigații costisitoare, din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

La Centrul Republican de Audiologie sînt monitorizați peste 1460 de copii cu vîrste cuprinse între 1 lună și 18 ani, cu diverse afecțiuni auditive.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?