Dispută în Parlamentul European, privind acordarea suportului financiar Moldovei

Dispută în Parlamentul European, privind acordarea suportului financiar Moldovei

Plenul European nu a amînat acordarea asistenței macrofinanciare Republicii Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro, ci a amînat cu două săptămîni ședința trialogului între reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European.

Pe marginea acestui subiect Parlamentul European a organizat și dezbateri în seara zilei de ieri, 16 mai. O parte dintre deputați s-au expus pentru acordarea acestei finanțări, iar o parte au fost contra. Comisarul Christos Stylianides a fost unul dintre cei care au menționat că acordarea sprijinului financiar din partea Comisiei Europene și a Parlamentului European va contribui la îmbunătățirea situației din Moldova.

„Pot fi aduse îmbunătățiri sau situația poate degrada. În ceea ce privește reformele din sistemul electoral, sperăm ca Moldova să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Modul în care sînt aleși cei care vor conduce țara este esențial pentru democrație. UE este gata să sprijine Republica Moldova”, a declarat comisarul Christos Stylianides.

Declarațiile comisarului Christos Stylianides au fost susținute și de președintele Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, Andi Cristea, sperînd că „în această săptămînă Parlamentul European va vota acordarea tranșei de 100 de milioane”.

„Eforturile de reformă au nevoie de un semnal de încurajare. Este clar că au avut loc progrese”, a menționat Cristea.

Unii europarlamentari au ținut să precizeze că, dacă Bruxellesul nu va ajuta Republica Moldova, aceasta ar putea să ajungă să fie controlată de Moscova.

„Republica Moldova este foarte importantă geopolitic. În ultima vreme guvernele Moldovei au făcut eforturi de apropiere. Este de datoria noastră să încurajăm vocile proeuropene. Este adevărat că există riscuri cînd se acordă un ajutor financiar unui stat care are probleme. Dar vocile europene trebuiesc ajutate, altfel cîștigă vocile ruse”, a afirmat Marian-Jean Marinescu.

„În ultima perioadă această apropiere este periclitată, se aud vocile proruse. Oamenii au fost presați de către Rusia în ultima vreme. Rusia exercită presiuni, ridică prețurile la energie, crează probleme pentru moldovenii care vor să lucreze în Rusia. Consider ca UE trebuie să continue să susțină Moldova. Daca UE ar respinge Republica Moldova, ar fi grav”, a declarat și Francisco Assis.

Printre cei care s-au opus acordării suportului financiare au fost europarlamentarii Helmut Scholtz, Petras Austrevicius, în numele ALDE, dar și Cristian Preda, coordonatorul în Comisia de Afaceri Externe al PPE.

La sfîrșitul săptămînii trecute, Comisia Europeană a cerut Parlamentului European să nu tergiverseze acordarea asistenței financiare de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova. 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu11 comentari

medconsgrup 3 aug. 18:23
Deleted
alex 18 iul. 01:50

Некоторые европарламентарии уточнили, что, если Брюссель не поможет Республике Молдова, она может попасть под контроль Москвы. - вот и вся суть помощи - продаемся задорого

Stas 31 mai. 15:26

Какой толк из этих денег, если они в конечном итоге попадают на счета олигархов, а граждане Молдовы остаются с носом? К тому же не стоит допускать того, чтобы Плаха поменял избирательную систему на свой лад и вкус!

unu 19 mai. 05:11

Pentru Ivan 18 mai. 14:08

Rusilor le trebuie orice este gratis sau de luat japca. Vorbesc de conducatori, ca rusii de rind sint sclavi. Sint invatati sa fie "patrioti", sa fie "vigilenti" sa nu le fure imperiallistii tara, fara sa bage de seama ca tara lor este deja furata de o sleatca de conducatori rusi.

stalin 18 mai. 17:21

не давайте реформ ни каких нет воруют направо и налево юг молдовы уже катастрофически банкрот а кто у власти не думают помочь им нужны бабки продвигать домочадцев на отдых на канары или еще куда нибудь

Ivan 18 mai. 14:08

Cu așa o guvernare nici la ruși nu le mai trebuim,ce prost poate să îngroape banii întro țară cu bandiți și hoți la guvernare.

unu 18 mai. 07:40

Tare ma tem ca ce am zis dupa alegeri se apropie... Mi-as dori sa nu am dreptate.
Cine baga bani intr-un sac fara fund? Si cind Russia ne va avea in mina sa vezi ce nom mai putea de bine!!!
Da ce sai faci? Capu face, ... trage!

Stefan 17 mai. 11:27

Ori acum ori peste doaua saptamani, important este ca aceasta asistenta financiara sa fie acordata!

Adevarul 17 mai. 10:21

In presa se mentioneaza faptul ca aceste 100 milioane in genere nu vor fi acordate.

Ilie 17 mai. 10:17

Nu trebuie mult de retrăit, în UE deciziile importante sunt luate de Comisia Europeană nu de parlament, care e mai mult formal, așa că dacă Comisia a spus că banii vor fi oferiți, așa și va fi, chiar și cu această amînare de 2 săptămîni

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load