Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Epic Sax Guy: Noi nu aveam dreptul să ratăm a doua șansă la „Eurovision”

17 mai. 2017,, 09:30   Showbiz
22708 2

Interviu exclusiv pentru NOI.md cu saxofonistul formației Sunstroke Project, Serghei Stepanov.

Formația SunStrole Project a ocupat locul trei în finala „Euovision-2017”, demonstrînd cel mai bun rezultat din istoria de 12 ani de participare a Moldovei la acest prestigios concurs muzical internațional. Imediat după evoluarea echipei noastre, corespondentul portalului NOI.md a reușit să discute cu saxofonistul Serghei Stepanov, supranumit Epic Sax Guy, care a ajuns în Cartea Recordurilor „Eurovision”, și a devenit o adevărată legendă a concursului. El ne-a relatat nu doar despre participarea sa la acest concurs, dar și prin ce a trezit interesul companiei Apple.

- SunStroke Project a luat nu pentru prima dată cu asalt scena „Eurovision”-ului. Formația a reprezentat Moldova la acest concurs internațional în 2010 la Oslo, împreună cu Olia Tira. Simțiți diferența dintre aceste evenimente?

- La concursul „Eurovision” din 2010 eram mai tineri și mai fierbinți, mai liberi. În schimb acum ne simțim mai siguri. Avem o echipă de creație mare, o producție mai puternică, există o susținere financiară. SunStroke Project a devenit cunoscut, îndrăgit de publicul european.

Cît privește „Eurovision”-ul, la Kiev, totul a fost organizat la fel de bine ca și la Oslo. Concursul rămîne concurs, se schimbă doar țara. Totodată, pe an ce trece crește amploarea acestui eveniment muzical internațional, el se ridică la un nou nivel calitativ. Desigur, în Ucraina, într-o oarecare măsură, e mai simplu, datorită lipsei barierei lingvistice, apropierii teritoriale de țara noastră. Dar și din punct de vedere economic – e cu mult mai ieftin decît în Norvegia.

- La „Eurovision”, echipele unor concurenți cheltuiesc milioane de euro pentru promovare, însă acest fapt nu le garantează poziții de top. Artiștii nu preferă să vorbească despre latura financiară a activității lor, dar se știe că bugetul Moldovei la acest concurs a fost întotdeauna modest. S-a reușit asigurarea unei susțineri suficiente în acest an? Cît de esențial a fost sprijinul din partea președintelui Igor Dodon, sub patronajul căruia SunStroke Project a participat la „Eurovision”?

- Îi sîntem foarte recunoscători președintelui pentru că a fost receptiv, a găsit posibilitatea de a ne primi personal și de a ne asigura susținerea necesară. În buget nu sînt prevăzuți bani pentru susținerea unor asemenea proiecte, de aceea, o anumită sumă a fost alocată din partea fundației „Iubesc Moldova”. Aceste mijloace au fost suficiente pentru organizarea a două tururi europene de promovare a piesei „Hey Mamma!” pentru publicul european, precum și pentru participarea propriu-zisă la concursul „Eurovision” din Kiev.

Acest concurs muzical internațional, ca și orice show de amploare, necesită investiții financiare nu doar din partea organizatorilor, dar și a participanților. Costumele de scenă, pregătirea numărului, campania de promovare, călătoria la concurs și traiul – toate acestea constituie cheltuieli serioase. Desigur, în parte, am fost nevoiți să folosim și propriile mijloace, să atragem sponsori, inclusiv pentru filmarea spotului oficial de concurs pentru piesa „Hey Mamma!”. Clipul muzical și campania de promovare sînt elemente importante pentru promovarea unui participant la „Eurovision”.

Bugetul nostru a fost destul de modest, însă, datorită susținerii domnului Dodon, noi am reușit să facem față celor mai necesare sarcini ce stau în fața unui concurent în ajunul concursului. Însă aș dori să menționez că este foarte importantă nu doar latura financiară, dar și susținerea morală din partea președintelui țării.

Niciun artist din Moldova nu s-a aflat în situația cînd șeful statului scrie că a urmărit acest concurs muzical împreună cu familia și a susținut echipa națională. Colectivul nostru este primul care obținut o asemenea susținere. Felicitările și urările de bine din partea președintelui, exprimate după prima semifinală a „Eurovision”-ului, au jucat un rol important pentru ca noi să putem reprezenta demn țara noastră în finala concursului internațional

- Țănînd cont de comentarii, mulți își amintesc petrecerea de amploare Moldovan Party, care a avut loc la Kiev în ajunul primei semifinale a concursului și a reunit mulți artiști, oaspeți ai „Eurovision”-ului și alt public. Deși, simultan, în alt loc, se desfășura Ukrainian Party cu participarea vedetelor locale. Ce impresii aveți de la acest eveniment?

- Petrecerea moldovenească oficială în cadrul „Eurovision-2017” a fost organizată de delegația națională a țării noastre. Noi, ca participanți, am ajutat cu ce am putut. În general, delegația condusă de Vitalie Cojocaru, a asigurat un sprijin semnificativ participării noastre la concurs, preluînd principalele momente organizatorice.

Cît privește Moldovan Party, a fost foarte vesel. Evenimentul a avut loc într-o atmosferă prietenoasă, caldă și binevoitoare și s-a încheiat spre dimineață. Toți oaspeții plecau mulțumiți, ne mulțumeau pentru timpul petrecut excelent.

Sincer vorbind, cînd am aflat despre desfășurarea în aceeași seară a Ukrainian Party, ne-am făcut griji că va fi greu să adunăm oamenii. Noi doream să vină cît mai mulți prieteni și să petreacă timpul în atmosfera țării noastre. Însă ne-am făcut griji în zadar, oaspeții au făcut alegerea corectă – în folosul evenimentului nostru! Nu s-au lăsat așteptați nici artiștii invitați din alte țări, care au participat la „Eurovision”.

Apropo, aceasta a fost a doua petrecere națională din istoria participării Moldovei la „Eurovision”. Prima a avut loc în 2005, tot la Kiev, cînd reprezentanții țării noastre – formația Zdob Și Zdub – au participat pentru prima dată la concursul muzical.

- Mulți consideră că principalul simbol al succesului SunStroke Project este imagina „saxofonistului personal” – Epic Sax Guy – care a devenit un fel de brand, obiect de parodii și imitări. Există concurență, divergențe creative în interiorul colectivului?

- Într-o activitate, mai ales artistică, se întîmplă de toate. Dar toate divergențele noastre le soluționăm foarte operativ. Noi demult am depășit perioada cînd puteam vorbi despre concurență. Astăzi fiecare dintre noi își cunoaște sarcina. Totodată, noi avem viziuni comune asupra muzicii și scopuri comune.

Iar Epic Sax Guy este un brand dezvoltat nu de mine personal, ci de activitatea întregii echipe de creație. Plus un pic de noroc și ajutor din partea fanilor noștri. Este minunat că revenirea acestei imagini pe scena „Eurovision”-ului a găsit sprijinul publicului. Îmi este plăcut să știu că pentru mulți fani ai acestui show Moldova este asociată inclusiv cu numele meu.

După concursul de la Oslo în 2010, imaginea Epic Sax Guy a avut foarte multe conturi pe Internet, dar cel mai popular spot cu interpretarea la saxofon a acumulat pe YouTube circa 62 de milioane de vizualizări. Totodată, au fost diferite parodii, jocuri, imitații… Această melodie în interpretarea mea a fost chiar folosită în două aplicații pentru iPhone ale companiei Apple. Să sperăm că după „Eurovisionul” de la Kiev Internetul „va exploda” prin noi recorduri!

- În cadrul „Eurovision-2017” apariția participanților formației SunStroke Project era însoțită de o atenție sporită din partea publicului: oamenii doreau să comunice, să facă poze, să obțină autografe. E greu să purtați povara popularității și cum apreciați rezultatul obținut?

- Nu e chiar ușor, dar, în același timp, sînt momentele plăcute ale activității noastre. Fără susținerea fanilor, precum și a diasporei moldovenești, noi nu am fi obținut un asemenea rezultat. Noi am așteptat mult această oportunitate și ne doream să reprezentăm demn țara noastră la acest grandios concurs muzical european.

SunStroke Project a avut a doua șansă la „Eurovision” și noi nu aveam niciun drept s-o ratăm. Ultimele luni au trecut sub lozinca „Lucru, lucru și iarăși lucru!”. Repetiții permanente și evoluări, odihnă – la minimum – toate acestea ne-au permis să fim destul de pregătiți de concurs. În consecință, echipa noastră a făcut tot posibilul ca să justifice încrederea acordată, să ajungă în finală și să reprezinte Republica Moldova la cel mai înalt nivel.

- Vă mulțumim pentru interviu și vă felicităm colectivul de creație cu ocazia victoriei binemeritate!

Alexei Donciu,
Kiev-Chișinău
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?