Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Condiții impuse de UE pentru oferirea asistenței financiare RM

17 mai. 2017,, 09:00   Economie
1951 0

Parlamentul European anunţă că pronunţarea unei eventuale decizii cu privire la acordarea Republicii Moldova a ajutorului de 100 de mln de euro nu va înseamnă neapărat şi executarea ei imediată.

Potrivit unei declaraţii dată citire aseară, 16 mai, în cadrul unei şedinţe plenare a Parlamentului European despre situaţia din Republica Moldova, autorităţile de la Chişinău, pînă la debursarea unei prime tranşe, vor trebui să-şi asume implementarea unor măsuri din memorandumul de înţelegere dintre cele două părţi, transmite IPN.

Potrivit declaraţiei, multe din problemele cheie ale Republicii Moldova persistă. Este vorba de politizarea instituţiilor de stat, amplele fenomene de corupţie, neasigurarea independenţei justiţiei şi tergiversarea investigaţiilor privind fraudele bancare. Eurodeputatul Grupului Popular European Cristian Preda s-a declarat împotriva acordării unui ajutor financiar Republicii Moldova. El a spus că nu cetăţenii moldoveni ar fi beneficiarii ajutorului european, ci ”elitele cleptocrate de la Chişinău”.

„Singurul argument prezentat de Chişinău în favoarea acordării acestui ajutor, e că Guvernul ar fi pro european. Fals. Guvernul este controlat de un oligarh, domnul Plahotniuc care cumpără deputaţi la bucată. Din coaliţia pro-europeană de la Chişinău a rămas un oligarh, care cooperează cu o slugă a lui Putin. Şi cum libertatea presei e călcată în picioare, cum statul de drept e o vorbă goală, nu putem trimite bani pentru a fi tocaţi de aceste elite”, a spus Preda.

La rîndul său, eurodeputatul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor şi Democraților, Andi Cristea, a anunţat că pînă la sfîrşitul acestei săptămîni Parlamentul European urmează să aprobe mandatul pentru începerea negocierilor privind asistenţa macrofinanciară de 100 de mln de euro pentru Republica Moldova. „Vom aplica criterii de condiţionalitate stricte pentru transmiterea acestor fonduri. Aceste condiţii vor fi ataşate fiecărei tranşe, inclusiv primei. Urmărim procesul de reformă a sistemului electoral de la Chişinău. Săptămîna viitoare, Comisia Comună a Parlamentului European şi Euronest, se vor întruni la Chişinău, în aşteptarea avizului Comisiei de la Veneţia în legătură cu proiectul de lege”, a precizat Cristea.

Parlamentarii europeni au amînat, pentru cel puţin o lună, alocarea asistenței financiare aprobară pentru Republica Moldova în ianuarie anul curent. Motivul constă în îngrijorările exprimate de mai multe grupuri politice în legătură cu evoluțiile politice din Republica Moldova, privind reforma sistemului electoral. Marți, 16 mai, reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European urmau să discute despre modalitățile de acordare a banilor, dar convorbirile au fost amînate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?