X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Boțan, despre „stilul” guvernanților din Moldova

16 mai. 2017,, 10:54   Politică
4887 6

Liderii politici de la Chișinău își permit să ia prin surprindere cetățenii, prin comiterea unor abateri crase de la normele legale.

Opinia aparține analistului politic Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), și a fost exprimată în contextul adoptării pe 5 mai a inițiativei privind modificarea sistemului electoral, notează NOI.md.

Comentatorul politic este de părere că cetățenii care protestează în fața Parlamentului sînt îndreptățiți în acțiunile lor atît timp cît decidenții politici au recurs la tot felul de șiretlicuri pentru a obține ce și-au propus.
„În primul rînd, protestatarii şi cetăţenii Republicii Moldova au fost luaţi prin surprindere atunci cînd la 5 mai au fost votate cele două proiecte de lege. Guvernanţii din Republica Moldova au «stil», îşi permit să îi ia pe cetăţeni prin surprindere. Adică încalcă legile privind transparenţa procesului decizional, introduc în ordinea de zi pe furiş anumite proiecte de rezonanţă foarte mare în societate”, a comentat Boțan în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Analistul a mai remarcat că ideea pe care s-au axat promotorii sistemului de vot uninominal, precum că în Parlament trebuie să acceadă oameni gospodari, este de fapt eronată. Potrivit lui, în organul legislativ suprem al țării trebuie să ajungă persoane care înțeleg interesul național, și nu pe cel local.

„Propaganda lor s-a axat pe faptul că în Parlament trebuie să vină gospodari. Gospodarii nu au ce căuta în Parlament. Gospodarii se ocupă cu lucruri practice. În Parlament trebuie să vină legiuitori, oameni care înţeleg interesul naţional şi au capacitatea să îmbine interesele locale, regionale cu interesul naţional, astfel încît întreaga naţiune să prospere. Acesta este lucrul pe care trebuie să îl înţeleagă cetăţenii”, a adăugat Boțan.

Totodată, expertul afirmă că o serie de aspecte ale proiectului propus rămîn neclarificate, cum ar fi votul din regiunea transnistreană. „Ce statut vor avea aceşti deputaţi? Nu cumva de deputaţi în exil? Cum vor fi ei trataţi de administraţia separatistă de la Tiraspol? Şi multe-multe alte lucruri. Nu cumva vor fi declaraţi persoane non grata? Şi atunci ce facem în procesul de negocieri cu Transnistria? Acestea sînt probleme foarte sensibile, la care promotorii acestui sistem electoral nu au răspunsuri”, a punctat analistul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?