X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Putin cere să se pună capăt "intimidării" Coreii de Nord

15 mai. 2017,, 19:30   Externe
2049 0

Președintele rus, Vladimir Putin, a lansat un apel să se pună capăt" intimidării Coreii de Nord" și a pledat pentru o soluție pașnică.

"Sîntem categoric împotriva extinderii clubului nuclear, inclusiv în beneficiul Coreii de Nord (...). Sîntem împotrivă și considerăm (tirul cu rachetă) drept contraproductiv, nociv și periculos", a declarat Putin într-o conferință de presă la Beijing, unde participă la un summit internațional.

Dar "trebuie să se revină la dialog, la oprirea intimidării Coreii de Nord și la căutarea unei soluții pașnice la această problemă", a insistat liderul rus.

Phenianul a lansat duminică o rachetă balistică, care a parcurs circa 700 km înainte de a se prăbuși în Marea Japoniei, potrivit armatei sud-coreene. Regimul nord-coreean și-a exprimat satisfacția luni pentru reușita testării unui nou tip de rachetă, care pare să aibă o rază de acțiune fără precedent, afirmînd că ea poate să transporte o "puternică încărcătură nucleară".

În urma acestui tir, președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și, respectiv, Xi Jinping, și-au exprimat "preocuparea" față de "amplificarea tensiunilor".

La Moscova, Ministerul Apărării rus a subliniat că această rachetă, care a trecut la 500 km de coastele Rusiei, nu a reprezentant "niciun pericol" pentru țară.

Totuși racheta a căzut "atît de aproape de teritoriul rus, încît președintele (american Donald Trump) nu-și poate imagina că Rusia este mulțumită", a comentat Washingtonul într-un comunicat.

În cursul unei conferințe de presă de luni, în marja vastului forum diplomatic "Noile drumuri ale mătăsii", Vladimir Putin a criticat totuși "încălcările" dreptului internațional susceptibile să antreneze, potrivit lui, o "cursă a înarmărilor".

"Ceea ce vedem în ultima vreme în lume, în special încălcările grosolane ale dreptului internațional, intruziunile pe teritoriile unor țări străine, schimbările de regimuri etc, toate acestea provoacă o cursă a înarmărilor. Trebuie întărit sistemul garanțiilor internaționale", a declarat el.

China își exprimase anterior opoziția față de "încălcările de către Coreea de Nord a rezoluțiilor Consiliului de Securitate" și a invitat toate părțile prezente la "reținere".

La rîndul lor, SUA și Japonia au cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, care ar putea avea loc marți.

Potrivit presei oficiale, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a supervizat oficial acest test duminică, fiind fotografiat într-un hangar lîngă o rachetă. În alte fotografii, acesta apare aplaudînd alături de ofițeri după lansarea acestei rachete denumite Hwasong-12.

Coreea de Nord, al cărui obiectiv declarat este de a fi în măsură să efectueze un atac nuclear pe teritoriul american, este deja sub incidența mai multor sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?