Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Macron a desemnat prim-ministrul Franței

15 mai. 2017,, 16:40   Externe
1854 0

Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a desemnat luni în funcția de prim-ministru pe Edouard Philippe, actualul primar al orașului Le Havre, transmit agențiile internaționale de presă.


Edouard Philippe, în vîrstă de 46 de ani, ex-secretar general al Uniunii pentru o Mișcare Populară (UMP, redenumit Republicanii), a fost unul din stâlpii echipei de campanie a fostului premier Alain Juppé în alegerile primare ale dreptei franceze.

Alegerea sa de către Macron reflectă voința afișată de tânărul președinte centrist proeuropean de a atrage o parte a dreptei pentru a obține o majoritate în Adunarea Națională în urma alegerilor legislative de pe 11 și 18 iunie, condiție esențială pentru reformele sale liberale și sociale.

Aceasta este pentru prima dată în istoria politică modernă a Franței când un președinte numește un prim-ministru din afara propriei tabere fără a fi fost constrâns de o înfrângere în alegeri parlamentare.
Philippe și-a început activitatea politică în studenție, ca militant socialist afiliat fostului premier Michel Rocard, înainte de a se alătura dreptei.

Ca și Macron, a urmat Școala Națională de Administrație (ENA), o instituție de elită, iar eroul său politic este Rocard — un alt punct în comun cu noul președinte.

Edouard Philippe a lucrat între 2007 și 2010 ca director de afaceri publice pentru grupul nuclear Areva, în 2012 a devenit membru al parlamentului, iar în 2014 primar al orașului Le Havre.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?