X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Numărul de primării ar putea fi redus de cîteva ori

15 mai. 2017,, 17:10   Societate
4386 1

După ministere, autoritățile se pregătesc la o reducere semnificativă a numărului de primării.


Numărul de primării ar putea fi redus aproximativ de trei ori. Despre faptul că această reformă se discută în mod activ la cel mai înalt nivel, precum și despre modul în care societatea tratează această inițiativă, a relatat într-un interviu cu «Radio Chișinău» directorul executiv al Congresului Autorităților Locale (CALM) Viorel Furdui, transmite NOI.md.

În locul actualului număr de peste 900 de primării, potrivit lui Viorel Furdui, se va iniția reducerea acestora de aproximativ trei ori. „Devine foarte reală inițiativă de reducere a numărului de primării care, potrivit datelor noastre, ar putea rămînea cel mult 300. Noi considerăm că această măsură drept una neeficientă, care nu ar putea contribui la soluționarea problemei în ansamblu. Este necesar, în primul rînd, de a descentraliza autoritățile publice la nivel local și a investi primările cu mai multe abilități”, a opinat directorul executiv al CALM.

El a lansat propunerea de a reforma administrația publică locală în alt mod. „Mult mai eficientă ar fi măsura privind unirea primăriilor , dar numai în raioanele, în care ea este justificată din punct de vedere politic și economic. Formal, acestea ar fi tratate în calitate de autorități separate, dar ar fi comasate cu primăriile din localitățile învecinate pentru un management mai eficient în anumite domenii. Reprezentanții CALM consideră că această măsură ar contribui la soluționarea problemei, din cauza căreia autoritățile actuale pun la îndoială oportunitatea funcționării unui șir de primării în localități mici”, a declarat Viorel Furdui.

Precizăm că de-a lungul ultimilor ani Guvernul elaborează o reformă a structurii administrației publice locale, care se prevede să se implementeze în anii 2019-2020. Pînă în prezent nu a s-a convenit asupra numărului de primării propuse spre lichidare. Pentru dezbaterea acestei reforme Guvernul a format un grup de lucru care urmează să emită propriul aviz și să-l remită Cabinetului de miniștri spre examinare.

Inițiativa privind reducerea numărului de primării corespunde declarațiilor președintelui Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, care pe 10 mai a anunțat lansarea reformei aparatului guvernamental. Potrivit lui, s-a sugerat ca numărul de ministere să fie redus de la 16 la 9. În afară de aceasta, va fi micșorat numărul de agenții naționale și un șir de subdiviziuni ale actualelor ministere, care vor fi în curînd lichidate sau comasate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?