Deținuții pe viață din Moldova ar putea fi eliberați înainte de termen

Deținuții pe viață din Moldova ar putea fi eliberați înainte de termen

Codul Penal al Republicii Moldova prevede că un deținut pe viață poate ieși condiționat la libertate doar dacă a executat cel puțin 30 ani de închisoare.

În Moldova se află în detenție 7872 persoane, iar 118 din aceștia sunt condamnați pe viață, preponderent pentru comiterea crimelor și violurilor. În fiecare an, numărul lor este în creștere, iar în ultimul deceniu, nici unul din ei nu a fost liberat înainte de termen, potrivit Ministerului Justiției.
 
Practica detenției pe viață și evaluarea posibilității de liberare condiționată a fost cercetată de Ministerul Justiției și experții norvegieni, prin prisma normelor internaționale.
 
Astfel, Moldova urmează să găsească un mecanism viabil de liberare înainte de termen. Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii (NORLAM) a asistat instituțiile de profil de la noi prin aplicarea strategiilor de resocializare, pentru reformarea și umanizarea sistemului penitenciar. Acestea s-au materializat prin antrenarea continuă a personalului, implicarea deținuților în activități educative, prevenirea recidivei, ajustarea procedurilor interne de funcționare a penitenciarelor.
 
Au fost efectuate transformări în mai multe penitenciare, în special cele din Goian, Rusca, Rezina. „Trebuie să schimbăm percepția celor care participă la actul de justiție și a societății, față de cei care se află în detenție pe viață. Aceasta este cea mai dură pedeapsă ce se aplică în Moldova”, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu2 comentari

Solon 16 mai. 07:35

Inainte de a schimba legea ar trebui chestionati pe cei care au elaborat-o ntitial. De ce a fost nevoie de asemnea legea atunci. De vazut ce spun cercetatorii stiintifici. De avut u sondaj cati din cei 118 au ajuns la Adevarul Absolut ??? Stiu un caz concret c[ cineva dup[ 10 ani de detentie, revenind la bastina a ucis sotia si agresa vecinii. Un taanar nu rabdat dezmatzul, si l-a pedepsit mortal. Din asta cauza a nimerit el in detentie pt 10 ani. Unii condamnati ar merita, dar sa fie stict MONITORIZATI In caz de abatere de la lege si MORALA, de readus inapoi. In Japonia este o inchisoare unde condamnatilor li se propune sa studize o disciplina, ce iar asigura un loc de munca. Ce pot face unii dupa 30 ani ?? Pe spatele cui vor trai cu o pensisie sau indemnizatie indecenta ???

4rrrt 15 mai. 17:46

Ну да,давайте ещё и этих выпустим cразу в Норвегию,и это не есть вмешательства во внутренние дела"Независимой"Мол довы.Сколько вам заплатили за это продвижение?

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load