X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Pușcaș, despre alegerea lui Panțîru în fruntea Curții Constituționale

15 mai. 2017,, 13:17   Politică
9276 12

Dacă nu vor fi respectate buchea și spiritul Constituției, situația la Curtea Constituțională va rămîne cum a fost sub președinția lui Alexandru Tănase. Opinia a fost exprimată de fostul judecător la CCM Victor Pușcaș într-un interviu pentru NOI.md.

Expertul a remarcat că hotărîrile controversate adoptate în ultimii ani de CCM au știrbit mult din imaginea acestei instituții, iar încrederea societății va fi greu de recuperat.

„Cum se vor schimba lucrurile depinde nu doar de președintele CCM, dar și de ceilalți judecători. Să sperăm că se vor îmbunătăți. Pînă acum lucrurile au mers nu chiar bine. Sînt vreo 5-6 hotărîri ale Curții care au fost adoptate în afara cîmpului constituțional, inclusiv cea legată de alegerea președintelui. Noi trebuie să ne conducem doar de lege, Curtea nu poate ieși în afara Constituției. După cum vedem, încrederea în CCM nu este chiar așa cum ar trebui să fie. Principalul este să se respecte Constituția: buchea și spiritul ei. Dacă nu vor face acest lucru, Curtea se va afla în aceeași situație în care s-a aflat cînd era Tănase președinte”, a menționat Pușcaș.

Întrebat cum se va răsfrînge asupra activității Curții faptul că noul președinte al instituției, Tudor Panțîru, deține și cetățenia altui stat, expertul a răspuns că deținerea dublei cetățenii în organele supreme ale statului este inadmisibilă.

„Sînt categoric împotrivă ca procurori, judecătorii, miniștrii să dețină dublă cetățenie. Ce înseamnă asta? Loialitate față de două sau trei guverne! Este mult prea responsabilă și importantă funcția de judecător. Judecătorul trebuie să fie ca soția lui Cesar, în afara oricăror suspiciuni. Dar în cazul dat pentru cine lucrează Curtea? Pentru Guvernul de la Chișinău sau pentru cel de la București?” s-a întrebat constituționalistul. În opinia lui, avînd în vedere că în societatea moldovenească sînt promovate curente orientate spre pierderea independenței și statalității, deținerea a două cetățenii de către demnitatii de stat constituie un pericol.

În altă ordine de iei, Victor Pușcaș a remarcat că președintele nou-ales al CCM, Tudor Panțîru, este un specialist și un manager foarte bun, cu o experiență bogată. „Îl cunosc de vreo 30-40 de ani, întotdeauna a fost la nivelul cuvenit”, a conchis Pușcaș.

Menționăm că Tudor Panțîru a fost desemnat președinte al Curții Constituționale pentru un termen de trei ani. El a fost ales prin vot secret, așa cum prevede legea. Mandatul fostului președinte al CCM Alexandru Tănase a expirat pe 14 aprilie curent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?