Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

"Freedom Moldova": În RM, cauzele judecătoreşti au deseori un caracter politic

14 mai. 2017,, 19:00   Societate
4918 2

În Republica Moldova, cauzele judecătoreşti au deseori un caracter politic, susţin experţii fondului de apărare a drepturilor omului "Freedom Moldova".

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, administratorul fondului, Roman Malinovschi, a prezentat un raport privind respectarea drepturilor omului în Moldova în perioada martie-aprilie 2017, precizînd că situaţia în acest domeniu este "foarte problematică".

"Au devenit tot mai dese cazurile de abuz de putere din partea organelor de drept, exprimate prin depăşirea măsurilor preventive, tergiversarea litigiilor judecătoreşti, luarea unor hotărîri controversate. Mai mult chiar, deseori cauzele judecătoreşti au un caracter politic", a spus el şi a atras atenţia la cazul "grupului Petrenco", ai cărui membri "au fost recunoscuţi drept deţinuţi politici chiar şi de Departamentul de Stat al SUA, în timp ce ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, continuă să declare că în Moldova nu există nici un fel de deţinuţi politici".

Potrivit lui Malinovschi, membrii grupului au fost în arest preventiv mai mult de jumătate de an, iar apoi sub control judiciar, care era prelungit pe 30 de zile pe parcursul unui an.

"Ei au fost practic lipsiţi de dreptul fundamental la libertatea cuvîntului, care este un drept garantat de Constituţie", susţine el.

Un alt exemplu pe care l-a adus el este cazul lui Iurie Bolboceanu, care a fost reţinut de ofiţerii SIS pe 17 martie pentru transmiterea informaţiilor secrete unui agent secret străin. Fostul membru al PDM este acuzat de trădare de Patrie.

"Însă SIS practic nu a prezentat dovezi clare ale vinovăţiei lui. Se presupune că informaţia secretă ar reprezenta datele preliminare privind strategia reformelor legislative şi datele cu caracter personal ale unor demnitari. Aceste informaţii însă nu intră sub incidenţa legii privind secretul de stat. Angajatul Ambasadei Rusiei, care ar fi primit informaţiile de la Bolboceanu, nu a plecat încă din Moldova. Avem motive să presupunem că acest dosar se bazează în primul rînd pe ieşirea lui Bolboceanu din PDM în 2014", a menţionat Malinovschi.

"O altă cauză politică de rezonanţă este acuzarea preşedintelui "Partidului Nostru", a primarului oraşului Bălţi, Renato Usatîi, de tentativa de asasinare a bancherului Gherman Gorbunţov. Potrivit versiunii instanţei, Usatîi a încercat printr-un atac raider să pună mîna pe "Universalbank", care aparţinea bancherului, şi a comandat omorul acestuia. În toiul campaniei electorale prezidenţiale din 2016, pe numele lui Usatîi a fost eliberat mandat de arest, valabil şi astăzi. Tergiversarea anchetei trezeşte suspiciunea că scopul adevărat nu e aflarea adevărului, ci înlăturarea lui Usatîi din politică", a menţionat expertul.

Potrivit lui, mai sînt destul de multe dosare cu nuanţe politice, printre care şi dosarul lui Veaceslav Platon şi ale avocaţilor Ana Ursachi şi Eduard Rudenco, care, de asemenea, sînt examinate în raportul "Freedom Moldova".

"Raportul va fi transmis reprezentanţilor ambasadelor străine şi organizaţiilor internaţionale de apărare a drepturilor omului, precum şi autorităţilor ţării. Scopul acestuia este de aminti guvernării că legea este aceeaşi pentru toţii şi că toţi cetăţenii au drepturi, nu doar unele persoane privilegiate", a menţionat Roman Malinovschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?