Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Prima reacție a unui europarlamentar după amînarea tranșei de 100 mil.

12 mai. 2017,, 15:20   Economie
13386 8

Europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportor pentru Moldova din partea comisiei pentru politică externă, susține că Parlamentul European privește în acest moment mult mai atent situația politică din Republica Moldova.

Cele mai recente decizii ale partidelor de la guvernare și ale președintelui țării. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, eurodeputatul s-a referit la amînarea cu o lună a aprobării ajutorului de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, menționînd că decizia potrivită a fost luată la timpul potrivit, transmite IPN.

Petras Auštrevičius a menționat că Parlamentul era pe punctul de a aproba începerea discuțiilor tripartite între Consiliul Parlamentului European, Comisia Europeană și Republica Moldova pentru acordarea asistenței macro-financiare de circa 100 de milioane de euro, sub formă de credit și un grant. E un aranjament cu condiții extrem de avantajoase, dar nu a putut fi ignorat ceea ce se întîmplă în Moldova, a menționat europarlamentarul.

„Am ajuns la concluzia că, dacă în acest moment aprobăm începerea discuțiilor, aprobăm implicit acordarea ajutorului macro-financiar și sprijinim astfel strategia actuală a partidelor de la guvernare care ilustrează „statul capturat”. Sîntem din ce în ce mai îngrijorați de transparența deciziilor, de direcția evoluției politice, așa că sînt convins că am luat decizia potrivită la momentul potrivit”, a opinat Auštrevičius.

Europarlamentarul a mai spus că sînt multe lucruri care îngrijorează. În primul rînd, concentrarea mediilor într-o serie de concerne, două dintre ele controlează peste 85% din piața de reclamă. În al doilea rînd, este îngrijorătoare lipsa de transparență a deciziilor luate în domeniul justiției. Europarlamentarul a dat exemplul „valului de arestări din ultimul timp care par mai degrabă motivate politic”.

„Ultima noastră obiecție este legată de decizia foarte grăbită și nemotivată a coaliției de guvernămînt de a forța schimbarea sistemului electoral, o schimbare „revoluționară”, … care ridică însă o mulțime de semen de întrebare: de ce acum, de ce așa de grăbit și pentru ce motiv ? În acest moment, în Moldova sînt probleme mult mai complicate care ar trebui rezolvate decît schimbarea sistemului electoral”, a spus eurodeputatul.

Întrebat dacă aprobarea ajutorului ar putea fi amînată și mai mult, Petras Auštrevičius a răspuns afirmativ. Săptămîna viitoare urmează o reuniune în plen la Strasbourg, luni sau marți. Amînarea va fi făcută publică și va fi un mesaj clar din partea Parlamentului European pentru partidele de la guvernare din Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?