Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Proteste amploare în Cehia

12 mai. 2017,, 13:50   Externe
2039 0

Zeci de mii de persoane au protestat în capitala Cehiei şi în alte oraşe mari, miercuri, împotriva preşedintelui Milos Zeman şi a ministrului de Finanţe, informeaza The Associated Press.


Cei mai mulţi demonstranţi s-au strâns în Piaţa Wenceslas din Praga, cerând înlăturarea celor doi în contextul unei crize politice accentuate.

Săptămâna trecută, premierul ceh a propus demiterea ministrului de Finanţe, care este suspectat de fraudă fiscală. Demnitarul ar fi cumpărat obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare.

Șeful Guvernului de la Praga susţine că există suspiciuni întemeiate potrivit cărora ministrul de finante, al doilea cel mai bogat om de afaceri din Cehia, a evitat să plătească taxe şi nu a explicat situaţia în mod corespunzător.

Iniţial, premierul ceh îşi anunţase demisia, dar s-a răzgândit după ce șeful statului a vrut să accepte doar demisia premierului, nu şi a întregului guvern, o situaţie care i-ar fi permis ministrului de finanțe să rămână în funcție.

Preşedintele ceh refuză însă să-l înlăture pe ministrul de finanțe din Guvern şi a invitat ieri la discuţii liderii coaliţiei aflată la guvernare.

Între timp, camera inferioară a Parlamentului ceh a aprobat o rezoluţie care susţine că ministrul de finante a "minţit în mod repetat publicul şi "a folosit mijloacele de informare în masă", pentru a-şi discredita adversarii politici.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?