Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Un chirurg notoriu al Institutului Oncologic, LOVIT de soţul directoarei

12 mai. 2017,, 09:40   Societate
3346 0

Academicianul Ion Mereuţă, chirurg la Institutul Oncologic şi profesor universitar, a fost agresat chiar la locul de muncă. Un bărbat a dat buzna peste el în birou şi l-a lovit în cap cu un obiect.

În consecinţă medicul s-a ales cu un grav traumatism cranio-cerebral. Martorii susţin că agresorul este soţul directoarei spitalului, Larisa Catrinici, lucru confirmat şi de poliţie.

Medicul Ion Mereuţă spune că totul s-a întîmplat la scurt timp după ce revenise de la o intervenţie chirurgicală. „A intrat un bărbat, pe care nici n-am reuşit să-l observ, am crezut că e soţul vreunei paciente. A fost ceva foarte-foarte dur. Lovitura a fost atît de puternică, încît mi-am pierdut cunoştinţa momentan. Asta a durat cîteva secunde”, a povestit ulterior academicianul.

„A pierdut cunoştinţa, a avut de trei ori vomă. Este o traumă cranio-cerebrală închisă şi contuzie cerebrală. Stare gravă”, a precizat medicul de urgenţă Gheorghe Arhirii.

Colegii lui Ion Mereuţă spun că agresorul este soţul directoarei Institului Oncologic, Larisa Catrinici.

„Am încercat să văd cine este dumnealui, ce a vrut, ce s-a întîmplat... Dumnealui tăcea, nu spunea nimic. La început a spus „este treaba mea”. Îl întreb cine este, poate a greşit ceva, dar a spus că este soţul domnei Larisa Catrinici. Atît”, a povestit Veronica Şveţ, asistentă medicală la Institutul Oncologic.

Poliţia confirmă că făptaşul este soţul lui Catrinici. Ion Mereuţă susține că ar fi fost agresat din cauza conflictului cu şefa sa, cu care se află în proces de judecată în legătură cu modul în care Catrinici a ajuns şefă la Institutul Oncologic.

„Ei mă presează să retrag cererile din judecată. Aceasta este o agresiune şi o încălcare a dreptului la viaţă a unui om, sănătatea la locul de muncă. Eu mai departe nu am siguranţa vieţii în procesul de muncă. În ce ţară trăim noi...”, spune Ion Mereuţă.

Directoarea Institului Oncologic, Larisa Catrinici nu a fost de găsit la locul de muncă, iar reprezentanţii Serviciului de presă al spitalului au spus că instituţia va reveni mîine cu o reacţie la cele întîmplate.

Pe cazul dat a fost deschisă o anchetă.

Amintim că Larisa Catrinici, fosta ministră a Sănătăţii în perioada guvernării comuniste, tot ea fostă consilieră municipală pe listele PSRM, a fost numită director al Institutului Oncologic la sfîrşitul lunii noiembrie 2016, în urma unui concurs învăluit în ceaţă, desfăşurîndu-se în condiţii neclare, cu abateri şi într-un vid informaţional. Acest lucru a fost confirmat şi de Centrul Anticorupţie care, într-o scrisoare oficială adresată ministrei de profil, Ruxanda Glavan, a menţionat expres că, la stabilirea criteriilor de evaluare a candidaţilor, au fost comise grave erori.

În special, este vorba despre calificarea profesională a candidatului care trebuie să deţină nu doar o experienţă de manager, ci şi în domeniul specific al oncologiei. Totodată, CNA a atras atenţia autorităţilor că, potrivit legii, viitorul şef de la Oncologie trebuie să deţină grad ştiinţific. Respectiv, acest criteriu urma să fie inclus în condiţiile de concurs. Reeevaluarea criteriilor a fost solicitată şi de comunitatea ştiinţifică.

În ciuda acestui aspect, Larisa Catrinici a fost desemnată director deşi nu deţine nici grad ştiinţific, nici specializare în oncologie. Mai mult, Catrinici se află şi într-un vădit conflict de interese, în situaţia în care interimatul şefiei la Institutul Oncologic a fost deţinut de fratele ei, Sergiu Stepa.

Academicianul Ion Mereuţă, şeful catedrei Oncologie, Hematologie şi Radioterapie USMF, şeful clinicii Mamologie de la Institutul Oncologic, chirurg mamolog şi profesor universitar, care a candidat la aceeaşi funcţie, a calificat atunci concursul drept o farsă şi a spus că Larisa Catrinici a fost numită în funcţie strict pe criterii de protecţionism.

„A fost un concurs de farsă, bazat pe favoritism şi protecţionism. Doamna ministru (Ruxanda Glavan, n.r.) a declarat în urmă cu un an că ea o va pune pe dna Catrinici, indiferent de situaţie. Asta a şi făcut. Directorul Institutului Oncologic trebuie să aibă competenţă în oncologie. Eu sînt şef de Catedră de Oncologie, director de clinică universitară, am susţinut teza în oncologie. Managerul trebuie să aibă o competenţă în specialitate, dar dumneaei este terapeut, medic de familie. Ce atribuţii are cu oncologia?”, spunea atunci Mereuţă.

„S-a comis fals în acte publice, au schimbat regulamentul, s-au încălcat prevederile legale. E protejată de un cuib mafiotic. Vedem ce va spune judecata mai departe”, a mai spus atunci Ion Mereuţă. În rezultat, academicianul a atacat decizia în judecată, cerînd anularea rezultatelor, proces care încă n-a avut nicio finalitate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?