Ghimpu își schimbă atitudinea față de modificarea sistemului electoral

Ghimpu își schimbă atitudinea față de modificarea sistemului electoral

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu nu mai este atât de sigur că nu va susține modificarea sistemului electoral, propusă de Igor Dodon și cea promovată de Vladimir Plahotniuc.

Deși anterior, spunea cu certitudine că PL este împotriva oricăror schimbări ale sistemului electoral și contra votului uninominal, iată că Mihai Ghimpu nu mai este atât de convins.

„E foarte greu să te pronunți, când s-au comasat două proiecte și s-a luat ca bază un proiect care, în genere, nu a fost văzut. Pe liberali îi interesează mai mult constituționalitatea acestei legi și situația politică internă: este vorba despre teritoriul ocupat de Federația Rusă și separatismul care poate să apără în urma votului uninominal. (...) Nu pot să spun dacă vom susține sau nu, dacă eu nu știu, în genere, ce e acolo”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu după discuțiile cu delegația Comisiei de la Veneția care se află la Chișinău în aceste zile.

Amintim că anterior, Mihai Ghimpu a declarat că este contra modificării sistemului electoral și introducerii votului uninominal. Iar recent, fiind întrebat de jurnaliști dacă poziția sa privind votul uninominal rămâne aceeași, liderul PL a răspuns afirmativ:

”Noi avem poziție. Cum am fost așa și rămânem, eu nu-mi schimb (poziția – n.r.). Ghimpu o să moară așa cum este”, a declarat liderul PL la 28 aprilie. 

Amintim că la 5 mai, Parlamentul, cu voturile PDM, PSRM și transfugilor din alte fracțiuni, a votat două proiecte de modificare a sistemului electoral (uninominal, propus de partidul lui Vladimir Plahotniuc și mixt, propus de Președintele, Igor Dodon).

Ambele documente au fost votate în prima lectură în seara de vineri, 5 mai, în timp de afară, în pragul Parlamentului se desfășura un protest civic, susținut de opoziție, contra modificării sistemului electoral.

Proiectul PDM de vot uninominal a fost susținut cu 52 de voturi, iar pentru proiectul PSRM privind introducerea sistemului electoral mixt au votat în prima lectură 74 de deputaţi.

Acțiunile PDM-PSRM au provocat nemulțumirea societății civile, care, începând cu 5 mai, în fiecare seară iese la protest în fața Parlamentului pentru a spune NU modificării sistemului electoral.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu6 comentari

Junior 24 mai. 01:49

Людку прижали в углу ). Куда же он на фиг денется? Вряд ли ему хочется оказаться в одной камерой с Филатом и Дорином, а ведь именно это и произойдет, если не перестанет брыкаться и набивать себе цену.

Valera 12 mai. 16:35

am mai vazut pros......., dar chiar ca Ghimpu.....am votat pentru el......cel mai antipatic om al moldovenilor, romînilor.

Ivan 12 mai. 13:52

Gimpu și-a trăit traiul, el cu tot PL lui nu mai reprezintă nimic, în afară de dispreț.

странник 12 mai. 13:06

В ЗАМЕН ПОКРОВИТЕЛЬСТВА ПЛАХОТНЮКА НАД ЕГО ПЛЕМЯННИКОМ КИРТОАКОЙ. ЧТОБЫ СОХРАНИТЬ МЕСТО МЭРА СТОЛИЦЫ

Ho_pe_ei! 12 mai. 10:05

"Baba bătrână are şapte vineri pe săptămână."

умник 11 mai. 21:42

Мэй Михай ты хоть слышишь себя;сегодня одно говоришь,а завтра уже передумываешь---серьезности 0--как и все -я твоя "команда бездельников и воров во главе с тобой!!!!!

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load