Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Chișinăul s-a ales, în sfîrșit, cu un buget municipal

11 mai. 2017,, 16:45   Capitala
3984 0

Bugetul municipiului Chișinău pe anul 2017 a fost aprobat în lectura a doua și cea finală.


Hotărîrea în acest sens a fost adoptată cu voturile a 43 de consilieri municipali la ședința extraordinară a Consiliului municipal care a avut loc azi, 11 mai. La procedura de examinare a principalului document financiar al capitalei a participat și primarul general, Dorin Chirtoacă, relatează NOI.md.

Aleșii locali au reușit să adopte bugetul municipal pe anul curent la două luni după ce acesta a fost adoptat în prima lectură. În perioada dintre două lecturi au avut loc discuții aprinse referitoare la introducerea unor modificări. Bugetul pe anul curent este unul deficitar. Avînd venituri prevăzute la nivelul de 3,3 miliarde de lei, cheltuielile vor constitui 3,7 miliarde de lei. Principalele surse de venituri preconizate pentru anul curent sînt transferurile de la bugetul de stat (1,68 miliarde de lei), defalcările de la impozitele și taxele de stat (1,13 miliarde de lei) și defalcările de la impozitele și taxele locale (411 milioane de lei).

Principalele cheltuieli constituie transferurile cu destinație specială în bugetul de stat (1,67 miliarde de lei), transferurile în bugetul de stat (1,22 miliarde de lei), finanțarea proiectelor interne (317 milioane de lei) și acoperirea creditelor interne (210 milioane de lei). În anul curent cheltuielile autorităților municipale s-au majorat cu 7,6 la sută față de indicatorii anului trecut. În proiectul bugetului adoptat partea de venituri și cheltuieli a fost stabilită la nivelul de 7 miliarde de lei, pe cînd la finele anului se anticipează o sumă de 8,83 miliarde de lei.

Precizăm că aleșii locali au reușit să aprobe bugetul municipal pe anul curent la două luni după ce acesta a fost adoptat, pe 9 februarie, în prima lectură. În perioada dintre cele două lecturi au avut loc dezbateri ample cu privire la introducerea unor amendamente. Un șir de consilieri municipali din partea fracțiunilor de opoziție au calificat atunci aprobarea bugetului drept ilegală, invocînd un număr mare de lacune în document.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?