X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Chirtoca i-a solicitat primarului reforme urgente (VIDEO)

11 mai. 2017,, 19:15   Capitala
5002 1

Dublarea reciprocă a funcțiilor de către diverse subdiviziuni ale Primăriei municipiului Chișinău urmează să fie eliminată.

Conducerea municipiului trebuie să depună eforturi pentru reformarea eficientă a organelor administrației publice locale. Asupra acestui lucru l-a atenționat pe primarul general, Dorin Chirtoacă, președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid în cadrul Consiliului municipal (CMC), Vasilii Chirtoca, joi, 11 mai, relatează NOI.md.

Vasilii Chirtoca consideră drept inacceptabilă actuala repartizare a direcțiilor de activitate între subdiviziunile Primăriei. „O mulțime de subdiviziuni și servicii ale Primăriei își dublează funcțiile reciproc, ceea ce scade esențial eficiența lor. Trebuie întreprinse acțiuni concrete pentru eficientizarea activității organelor administrației publice locale, inclusiv pe calea reformării acestora. Totodată, atunci cînd cîteva subdiviziuni răspund pentru unele și aceleași direcții, noi nu avem servicii responsabile pentru direcțiile care contribuie la completarea substanțială a bugetului multor capitale. Una dintre direcții este turismul, datorită căruia bugetele orășenești în alte țări sînt completate cu peste 50 la sută. De ce Primăria nu face nimic în acest sens?”, l-a întrebat consilierul municipal pe Chirtoacă.

Acesta a răspuns evaziv despre reforma inițiată încă în 2008. „Atunci partenerii noștri din Letonia au propus un proiect de reformare a administrației locale care urma să fie realizat timp de 10 ani. Noi muncim în această direcție și sper că în viitorul apropiat vom reuși să realizăm recomandările oferite de colegii noștri din Uniunea Europeană. Intenționăm să acordăm atenție susținută corectării situației în care unele subdiviziuni își dublează funcțiile. În ceea ce privește turismul, echipa mea deja a obținut anumite realizări. Noi am reușit să ridicăm din ruine parcul Valea Morilor, să curățăm de panouri de publicitate drumul de la Aeroport la Botanica și să facem ordine pe străzile centrale. Nu avem puteri și nici pîrghii suficiente pentru a schimba totul într-o clipă”, s-a plîns primarul.

Afirmația precum că Dorin Chirtoacă nu are suficiente pîrghii pentru reformarea Primăriei răsună oarecum alogic după ce în anul trecut Parlamentul a adoptat în lectură finală modificările la Legea privind statutul municipiului Chișinău, care prevăd extinderea împuternicirilor primarului general. Astfel, el a fost abilitat cu puterea de a numi și destitui viceprimari, pretori, șefi de întreprinderi și servicii municipale, fără a coordona acest lucru cu Consiliul municipal. Această hotărîre a redus considerabil din influența legislativului local, 40 la sută dintre consilierii căruia fac parte din fracțiunile de opoziție.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?