X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Chirtoacă, buimăcit de intonarea versiunii ruse a imnului Chişinăului

11 mai. 2017,, 11:20   Capitala
4881 2

Începutul şedinţei Consiliului municipal Chişinău (CMC) l-a pus pe Dorin Chirtoacă într-o situaţie incomodă.


Primarul general evident nu se aştepta că imnul municipiului Chişinău va fi interpretat în limba rusă. El a fost nevoit să asculte compoziţia „Oraşul meu cu umeri albi de piatră” în versiunea pe care unioniştii o detestă, comunică NOI.md.

Imnul municipiului Chişinău, de obicei interpretat în limba moldovenească, înainte de începutul şedinţei Consiliului municipal din 11 mai a fost difuzat în limba rusă. Primarul general, după ce l-a ascultat, s-a grăbit să se pronunţe. „Noi ne-am obişnuit că imnul Chişinăului este interpretat ori în limba de stat, ori în versiunea mixtă. Astăzi însă aici «au strecurat» imprimarea în limba rusă. S-ar părea că noi am convenit cu toate fracţiunile referitor la aprobarea bugetului municipal, dar, cu regret, ambiţiile politice ale unora predomină. Dacă ei cred că mă pot deruta cu acest pas, atunci, probabil, ei totuşi m-au lăsat confuz”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Cu cîţiva ani în urmă Dorin Chirtoacă a lansat iniţiativa de a o invita pe cunoscuta artistă de muzică ușoară Sofia Rotaru pentru a interpreta imnul municipiului Chişinău de Ziua oraşului pe Piaţa Marii Adunări Naţionale. Atunci primarul a opinat că calitatea imprimării din anii 70 ai secolului XX s-a deteriorat considerabil, iar o înregistrare în noua versiune nu există pînă acum. Reprezentantul Sofiei Rotaru a promis să examineze invitaţia lui Chirtoacă, dar primăria așa și nu a primit răspuns.

Precizăm că versiunea moldovenească a compoziţiei „Oraşul meu”, care stă la baza imnului Chişinăului, a fost scrisă de Gheorghe Vodă pe muzica lui Eugen Doga în anul 1971. Versiunea rusă a fost compusă de Vladimir Lazarev. În anul 1998 această compoziţie a fost declarată oficial imn al municipiului Chişinău. El este interpretat înainte de mai multe manifestări festive şi oficiale la nivel municipal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?