X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Rusia, condamnată la CEDO pentru încălcarea drepturilor omului

10 mai. 2017,, 17:02   Politică
2995 4

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a constatat că așa-numitele instanțe de judecată din regiunea transnistreană nu au nicio legitimitate și nu sînt bazate pe prevederi legale.

Prin urmare, orice detenție în baza unui mandat de arest, în baza unei ordonanțe emise de către judecătorii transnistreni este ilegală apriori. CEDO a stabilit că Moscova urmează să achite despăgubiri în sumă peste 149.000 de euro în cazurile a doi cetățeni din regiunea transnistreană.

Asociația Promo-LEX a desfășurat astăzi o conferință de presă în care a prezentat ultimele două decizii ale Curții Europene pentru Drepturile Omului față de doi cetățeni din regiunea transnistreană care au fost supuși unor abuzuri din partea autorităților din stînga Nistrului.

La momentul actual Promo-LEX gestionează 53 de cazuri din regiunea transnistreană în fața CEDO, dintre care 51 de cazuri se află pe rol la CEDO, iar față de 38 de cazuri Curtea Europeană urmează să se pronunțe.

Pe 9 mai 2017 Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat două hotărîri ce reconfirmă încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Acestea se referă la cauzele Eriomenco (42224/11) și Pădureț (26626/11), prin care Federația Rusă a fost găsită vinovată de încălcare a dreptului la libertate și siguranță, dreptului de a nu fi supus torturii, dar și a dreptului de proprietate.

Vitalie Eriomenco este un om de afaceri cu reședința în raionul Slobozia, din regiunea transnistreană, a fost „arestat” în anul 2011 de către reprezentanții miliției transnistrene. Afacerile lui, pe care le-a dezvoltat mai mult timp, au fost preluate abuziv, iar cotele părți deținute de către acesta au fost transferate altor persoane. Pe 30 decembrie 2013, așa-numitele instanțe judecătorești din regiune l-au găsit vinovat de escrocherie și l-au condamnat la 12 ani privațiune de libertate cu confiscarea averii personale.

Vitalie Eriomenco s-a aflat în detenție timp de 5 ani și jumătate, timp în care a fost supus unor tratamente inumane și degradante în închisorile din regiunea transnistreană. Eriomenco a fost eliberat în septembrie 2016, după ce a fost grațiat de către Evgheni Șevciuc.

„Curtea a subliniat că în penitenciarele din regiunea transnistreană condițiile sînt și mai proaste decît cele din Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Cel mai important este faptul că s-a demonstrat că deținuților nu li se acordă ajutor medical. O altă constatare pentru jurisprudența Curții Europene, în special pentru autoritățile constituționale a fost constatarea violării ale articolului 5. Curtea a constatat că în regiunea transnistreană nu există organe care ar fi competente să dețină persoane în baza așa-numitului cod penal a lregiunii transnistrene. Curtea a mai constatat că așa-numitele instanțe de judecată din regiunea transnistreană nu au nicio legitimitate și nu sînt bazate pe prevederi legale, comparative cu cele constituționale. Prin urmare, orice detenție în baza unui mandat de arest, în baza unei ordonanțe emise de către judecătorii transnistreni este ilegală apriori”, a declarat Alexandru Postică, director de programe Promo-LEX.

Curtea a constatat violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane și degradante (art.3), dreptul la libertate și securitate (art.5), dreptul la viața privată și de familie (art.8), dreptul la proprietate (art. 1 al Protocolul 1), precum și dreptul de a sesiza Curtea cu o cerere individuală (art.34). Curtea a decis încasarea din contul reclamantului a sumei prejudiciilor de 142 775 de euro.

Reclamantul în cea de a doua cauză este Dumitru Pădureț, un antreprenor din localitatea Cocieri. În august 2010 acesta transporta mărfuri la piața agricolă din orașul Dubăsari. El a fost oprit de persoane care s-au prezentat ca fiind reprezentanți ai “serviciului vamal” și i-au confiscat automobilul și mărfurile. În octombrie 2010 reclamantul a fost obligat să achite o amendă de 1320 de euro pentru a-și putea recupera automobilul.

Curtea a constatat violarea dreptului de proprietate (art. 1 Protocolul 1) și a decis încasarea din contul reclamantului a sumei prejudiciilor de 6320 de euro.

„Curtea Europeană pentru Drepturile Omului rămîne a fi cel mai eficient instrument de constatare a încălcărilor drepturilor omului. Hotărîrile CEDO confirmă de fapt cele relatate de către apărătorii drepturilor omului”, a declarat Ion Manole, directorul executiv al Asociației Promo-LEX. Totodată, Ion Manole a subliniat necesitatea stringentă de a identifica și implementa instrumente și mecanisme de monitorizare a drepturilor omului de către instituții și organizații internaționale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?