Anunțul făcut de Candu după întrevederea cu membrii Comisiei de la Veneția

Anunțul făcut de Candu după întrevederea cu membrii Comisiei de la Veneția

Comisia de la Veneția nu se va expune pe marginea oportunității modificării sistemului electoral din Moldova, a declarat astăzi spicherul Andrian Candu, citat de NOI.md.

Potrivit democratului, experții vor face doar anumite recomandări juridice pentru îmbunătățirea proiectului privind votul mixt, adoptat pe 5 mai în prima lectură de Parlament, și nu vor da calificative. Declarațiile au fost făcute în urma întrevederii cu reprezentanții Comisiei.

„Există o dezinformare în societate, legată de menirea Comisiei la Veneția, care este de a oferi o expertiză juridică și tehnică proiectelor de legi prezentate. Comisia vine cu recomandări și sugestii juridice, nu vine cu recomandarea să fie schimbat sistemul sau nu. Nu se discută oportunitatea schimbării sistemului electoral. Mizăm pe expertiza Comisiei pentru a putea discuta în Parlament proiectul în lectura a doua”, a remarcat Candu.

Potrivit lui, avizul Comisiei de la Veneția pentru proiectul de modificare a sistemului electoral urmează să fie publicat în luna iunie curent. Spicherul a mai menționat că PDM nu renunță definitiv la inițiativa votului uninominal, ci doar o amînă pentru o perioadă nedeterminată.

„Ca reprezentant al PD, pot spune că noi vom insista pe sistemul uninominal, dar înțelegem că lucrul acesta poate fi realizat doar în timp, doar după alegerile din 2018, cînd vom aplica sistemul electoral mixt, pentru ca cetățenii să vadă care este diferența, ce înseamnă să votezi liste de partid și candidatul tău”, a adăugat Candu.

Menționăm că o delegație comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 9-11 mai. Experții vor avea întrevederi cu liderii partidelor parlamentare, precum și extraparlamentare de opoziție, cu șeful statului și ministrul Justiției. 
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu4 comentari

Liud 23 mai. 22:40

Для всех нас лучше бы было, если бы они высказались по этому поводу, причем отрицательно относительно предложения Плахиша поменять избирательную систему на свой лад и вкус. По моему тут экспертом не нужно быть для того чтобы понять что такое изменение губительно скажется на весь политический строй в стране.

HURMUZACHI@MAIL.RU 10 mai. 17:12

O POZIȚIE MINCIUNOASĂ ÎN DESERVIREA HOȚILOR DE LA PUTERE. EI ȘTIU FOARTE BINE CĂ DACĂ PIERD PUTEREA- LOCUL LOR ESTE LA DUBĂ PE LUNG TIMP, DE ȘI EI NUMAI ÎNTIND REZINA, DA, ACOLO V-OR NIMERI NUMAI DECÎT. ÎN RM A CRESCUT O NOUĂ GENERAȚIE CARE V-A PRELUA PUTEREA ȘI I-A TRIMITE PE HOȚI LA DUBĂ.RĂBDAREA POPORULUI CRAPĂ.

22 10 mai. 16:10

Политика — это искусство врать, воровать, вовремя неоднократно предавать, держаться «на плаву» и ни за что не отвечать. А историки, братья партайгеноссе, — это главная опора политиков

фиг вам 10 mai. 15:36

ОТМЕНИТЬ ВООБЩЕ, еще не время изменений, чтоб ДЕРМОКРАТЫ больше НИКОГДА не попали в Парламент!!!

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load