X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Moldova și Republica Cehă: aprofundarea relațiilor comerciale și economice

10 mai. 2017,, 09:30   Economie
1837 2

Moldova și Republica Cehă vor aprofunda relațiile comerciale și economice.

În acest scop în 2017, la Chişinău, oficialii se vor întruni la cea de-a treia şedinţă a Comisiei interministeriale de cooperare economică, totodată va avea loc şi Forumul de afaceri moldo-ceh. Despre aceasta au discutat la Praga în cadrul întrevederilor prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, cu omologul său din Republica, Bohuslav Sobotka, transmite NOI.md.

Mai întîi între cei doi premieri a avut loc o întrevedere tete-a-tete, după care discuţiile au continuat în formatul lărgit cu participarea celor două delegaţii oficiale ale țărilor.

Prim-miniștrii Republicii Moldova și Republicii Cehe au remarcat nivelul avansat de cooperare bilaterală, beneficiile parteneriatului strategic şi au trasat noi perspective de colaborare.

Prim-ministrul Pavel Filip i-a mulțumit părții cehe pentru sprijinul constant acordat ţării noastre în promovarea eforturilor de integrare europeană, menționînd că punerea în aplicare a Acordului de Asociere RM - UE rămîne prioritatea numărul unu a Republicii Moldova.

Totodată, premierul a remarcat asistența valoroasă, pe care Guvernul Republicii Cehe o acordă sectoarelor cheie ale economiei moldovenești, accentuînd cooperarea în vederea implementării Registrului vitivinicol, în domeniul afacerilor interne, în vederea sporirii accesului la standardele europene în sectorul construcțiilor, suportul acordat de partea cehă în domeniul planificării teritoriale a Republicii Moldova.

A fost menționat faptul că relațiile comercial-economice moldo-cehe înregistrează, de asemenea, o dinamică pozitivă, potenţialul economic fiind însă mult mai mare.

Pavel Filip a precizat că în Moldova deja activează 53 de întreprinderi cu capital ceh, investițiile însumînd șase milioane de dolari SUA. Potrivit spuselor premierului moldovean, cooperarea pragmatică pe dimensiunea comercial-economică rămîne un obiectiv major. Dînsul i-a invitat pe antreprenorii cehi să-şi extindă afacerile în Republica Moldova, subliniind că Guvernul va depune eforturi susţinute pentru a asigura un mediu de afaceri cît mai atractiv.

La rîndul său, premierul Republicii Cehe a subliniat că menţinerea Republicii Moldova pe lista țărilor de interes pentru economia cehă în Strategia de promovare a exportului pentru perioada 2012-2020 demonstrează angajamentul Cehiei de susţinere a dezvoltării Republicii Moldova pe termen lung. El a menționat că Cehia este gata să acorde susţinere țării noastre la implementarea tehnologiilor moderne în domeniul agriculturii, la realizarea reformelor sociale, în sectorul construcţiilor şi cel al dezvoltării regionale.

În cadrul discuţiilor dintre premierii Pavel Filip și Bohuslav Sobotka au mai fost examinate subiecte care vizează cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, securitatea regională şi internaţională, reglementarea conflictului transnistrean pe calea negocierilor politice, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?