Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Oamenii de știință au descoperit misterul încărunțirii părului

21 ian. 2019,, 00:30   Ştiinţă şi IT
8671 0

O echipă de oameni de știință a reușit în sfîrșit să identifice celulele specifice răspunzătoare de creșterea părului și de dezvoltarea pigmentului acestuia la șoareci - un pas important care ar putea duce la dezvoltarea de tratamente împotriva încărunțirii și a calviției, informează luni Science Alert.

Cercetătorii au descoperit "aceste celule stem" întîmplător, în timp ce studiau o tulburare genetică rară ce cauzează creșterea tumorilor pe nervi, numită neurofibromatoză tip 1. "Deși acest proiect a fost început ca un efort de a înțelege modul în care se formează anumite tipuri de tumori, am sfîrșit prin a afla de ce încărunțește părul și am descoperit identitatea celulei răspunzătoare în mod direct de creșterea părului", a declarat conducătorul cercetării, Lu Le de la Centrul Medical Southwestern din cadrul Universității Texas.

"Cunoscînd acest lucru sperăm ca în viitor să creăm un compus topic sau să putem furniza gena necesară foliculilor de păr, în deplină siguranță, pentru a corecta aceste probleme cosmetice", a adăugat acesta.

Oamenii de știință știau că celulele stem din piele, aflate în zona inferioară a foliculilor de păr, sînt implicate în creșterea părului, însă nu cunoșteau mecanismul care le determina să se transforme din celule ale pielii în celule ale părului. Prin urmare, ei nu puteau începe căutarea unei modalități de a le influența dezvoltarea. Însă, în timp ce studiau formarea tumorii pe celulele nervoase, ei au descoperit proteina care contribuie la deosebirea acestor celule.

Numită KROX20, proteina este asociată în general cu dezvoltarea nervilor. Însă, în foliculii de păr ai șoarecilor, echipa de cercetători a descoperit că aceasta se transformă în celule ale pielii care devin mai apoi baza pentru dezvoltarea și creșterea firelor de păr.

Această proteină determină ulterior aceste celule să producă o proteină numită factor de celule stem (SCF), iar cînd ambele molecule, KROX20 și SCF, se manifestă într-o celulă se mută din bulbul de la rădăcina firului de păr, interacționează cu celulele melanocite care produc pigmentul și se transformă în fire de păr sănătoase și colorate. În cazul în care una dintre ele lipsește, procesul este perturbat.

Pentru a testa teoria, cercetătorii au eliminat KROX20 la șoareci și au descoperit că părul nu a mai crescut, iar animalele au devenit chele. De asemenea, după eliminarea SCF din aceste celulele, părul rozătoarelor a devenit alb.

Studiul publicat în jurnalul "Genes & Development" a fost efectuat pînă în prezent numai pe șoareci și, deși există numeroase similarități între specii, acesta trebuie repetat pe subiecți umani înainte de a putea fi trase concluzii îmbucurătoare, precizează sursa citată.

Le și echipa sa lucrează în prezent la un proiect care se concentrează pe identificarea KROX20 și SCF la persoanele care manifestă calviție și încărunțire în încercarea de găsire a unei asocieri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?