Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Ziua Victoriei – motiv de falsificare a istoriei și substituirii noțiunilor

6 mai. 2017,, 09:12   Societate
33681 51

Marina Prodius

În fiecare zi, Marele Război pentru Apărarea Patriei pleacă tot mai departe și mai departe.

Iar cei care au luptat cu nazismul și și-a adus contribuția pentru Victoria în acest război, astăzi sînt tot mai puțini. În Moldova dintre ei au rămas doar 918 oameni.

Autoritățile Moldovei se străduie să treacă cu vederea Ziua Victoriei. Anul acesta, ele nu au spus nici un cuvînt despre planul de măsuri, dedicate acestei sărbători, ceea ce nu putem spun despre Ziua Europei, care acum la fel va fi marcată pe 9 mai. Dar în pofida acestui fapt, în Moldova au loc evenimente, întîlniri cu veteranii, cărora le va fi acordat ajutor material.

Această zi a Victoriei!

Președintele Moldovei va participa la parada Victoriei de pe Piața Roșie din Moscova pentru prima dată în ultimi 10 ani. Invitația adresată lui Igor Dodon a venit din partea omologului său rus Vladimir Putin. De asemenea se preconizează că împreună cu șeful statului la paradă vor veni și cîțiva veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Anul acesta, marcarea Zilei Victoriei în Moldova se va desfășura sub egida președintelui, care se află în opoziție față de majoritatea de guvernămînt.

În ajunul acestei date, în capitală va avea loc un concert festiv cu participarea lui Alexandr Marșal și a trupei „Liubă”, șeful statului va decora nouă veterani cu Ordinul Republicii, iar pe 9 mai, tradițional, în mai multe orașe ale statului va avea loc „Regimentul nemuritor”, în cadrul căruia participanții vor purta pozele rudelor căzute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Totodată comitetul obștesc „Pentru o Patrie liberă” a pregătit un șir de evenimente, dedicate Marii Victorii. Timp de o săptămînă, la Bălți, Vadul lui Vodă, Anenii Noi, Taraclia, Comrat și Cahul au loc „Marșurile Victoriei”, unde pe străzile orașelor, locuitorii poartă panglica Sf. Gheorghe cu o lungime de 200 de metri. De asemenea, pe 7 mai este planificată cea mai mare cursă auto, iar pe 9 Mai, în piața centrală a capitalei va fi desfășurat cel mai mare Drapel al Victoriei din lume, după care participanții la acțiuni vor trece prin marș pînă la Memorialul gloriei militare „Eternitate”.

Potrivit președintelui Consiliului obștesc „Pentru o Patrie liberă” Igor Tuleanțev, ei nu vor putea organiza aceste evenimente doar la Chișinău. Vor trebui să se includă și raioanele. Din motive neclare, regiunilor țării li se acordă puțină atenție. De aceea a fost luată decizia privind organizarea, în ajunul zile de 9 Mai, a unor acțiuni similare în toată țara.

„În Moldova există diferit opinii privind Ziua Victoriei, dar noi ne străduim să ținem cont de poziția cetățenilor radicali, care consideră că trupele sovietice au fost ocupanți, spune Tuleanțev. Ei inventează mituri și le răspîndesc în mase, folosind presa angajată pentru a ponegri, a defăima această zi măreață și istoria noastră.

Veteranii trebuie vizitați, ajutați nu doar în ajun de 9 Mai. De asemenea, trebuie desfășurate evenimente publice, în masă, care ar implica tineretul. Or, astfel, noi le demonstrăm oponenților, adversarilor atitudinea cetățenilor țării noastre multinaționale față de această sărbătoare”.

Președintele Asociației Obștești „Organizația veteranilor Republicii Moldova” Alla Mironic ne-a relatat că deja de 20 de ani la rînd, în țara noastră se desfășoară festivalul cînteculu lirico-patriotic „Vera, Nadejda, Liubovi – Victoria”. Anul acesta, la festival vor participa 33 de raioane. De asemenea, un eveniment nu mai puțin important rămîne concursul „Viață, îți amintești de soldați”. Participanții trimit poezii, eseuri, nuvele. Deja au fost editate două volume cu creația învingătorilor concursului.

Dar principalul eveniment rămîne marșul Victoriei 9 Mai. Sub drapelul Victoriei, în fruntea coloanei merg veteranii. „Însă starea de sănătate și vîrsta nu le permite tuturor să participe la acest eveniment. Lor le este greu să se deplaseze. Dacă Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei sau primăria Chișinăului ar fi organizat transport la dispoziția organizației de veterani pentru invitarea veteranilor, ar fi fost nu doar echitabil, dar și un exemplu ar respectului față de cei care au luptat în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, a spus Mironic.

Lecții de patriotism

În prezent, domeniul educației patriotice are nevoie de noi abordări, necesare tineretului. Experții menționează să împreună cu structurile din educației trebuie găsite soluții de sporire a rolului familiei în educația etică și patriotică.

- 9 Mai pentru majoritatea oamenilor este o sărbătoare populară și apropiată, una dintre cele mai tradiționale, ce este marcată, practic, în fiecare familie, pentru că aproape în fiecare familie a fost cineva, care avea legătură directă cu Marea Victorie, spune Igor Tuleanțev. Vreau să amintesc că moldovenii, locuitorii Moldovei moderne, au luptat de partea Uniunii Sovietice împotriva ocupației fasciste. De aceea, pentru noi, această sărbătoare a fost și rămîne una dintre cele mai apropiate.

Moldova este un stat capturat și aceasta nu este secret pentru nimeni. Actuala putere face tot posibilul pentru ca asemenea sărbători să nu fie marcate, împiedică, creează impedimente pentru a distruge ceea ce unește oamenii și să țină totul sub control. Se face tot posibilul pentru a diminua nivelul de conștiință patriotică. Noua generația nu este educată în spiritul tradițiilor, transmise copiilor în familii de la bunei și părinți.

În general, dacă privim nivelul desfășurării evenimentelor, putem face concluzii că oamenii țin minte și cinstesc această dată. În fiecare ani, în acțiuni participă tot mai mulți oameni. Din consiliul obștesc „Pentru Patria liberă” fac parte peste 90 de organizații obștești, inclusiv Consiliul veteranilor Republicii Moldova. În afară de asta, la noi au aderat cinci partide de opoziție.

Noi și puterea trăim în dimensiuni total diferite. Nu putem compara azi spiritul în societate cu spiritul puterii. Sînt lucruri absolut diferite. Să sperăm că cei care azi ne împiedică să-i comemorăm pe cei căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei și să marcăm 9 Mai, vor pleca”, spune Tuleanțev.

Consecințele rescrierii istoriei

Pe parcursul a 72 de ani, au fost multe tentative de rescriere a istoriei, falsificarea evenimentelor din cel de-al Doilea Război Mondial capătă un caracter tot mai defăimător și metodele de profanare. Experții menționează că asemenea acțiuni subminează principiile etice ale națiunii.

Politologul, doctorul în filozofie Boris Șapovalov a atras atenția asupra faptului că în Moldova, poziția oficială este împărțită între majoritatea parlamentară pro-europeană și guvernul format de ea și președintele RM ales de popor Igor Dodon, care ocupă o poziție pro-moldovenească.

- În școli este predat cursul de istorie a românilor – unei anumite națiuni, manualele au un context ideologic. În mințile tinerei generații se implantează povești, istorii falsificate despre Marele Război pentru Apărarea Patriei și cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă deschidem manualele de istorie, nu vom găsi fapte elementare despre participarea poporului moldovenesc la Marele Război pentru Apărarea Patriei. Elevii nu vor citi despre faptul că în Armata Roșie au luptat 391 de mii de moldoveni, 80 de mii au plecat voluntari pe front – adică, fiecare al patrulea sau al cincilea locuitor. Copiii nu vor afla că 250 de mii de cetățeni au fost decorați cu ordine și medalii. 19 conaționali sînt Eroi ai Uniunii Sovietice și patru – cavaleri ai Ordinului Slavei.

În manualele de istorie nu vom găsi informația că Moldova, în anii de război a pierdut 650 de mii de concetățeni, dintre care pierderile la război au constituit 80 de mii de oameni. Totodată, organizațiile obștești desfășoară o activitate largă privind educația patriotică, lucrează activ și organizațiile veteranilor. Ele le acordă mereu ajutor veteranilor, au grijă de mormintele militare, repară monumentele, se ocupă cu reînhumarea. De asemenea, reprezentanții acestor organizații și veteranii vizitează instituțiile de învățămînt și povestesc despre faptele eroice ale taților și buneilor noștri, prezentînd altă informație decît cea, predată oficial în școli.

Alla Mironic consideră că în cazul în care autoritățile încearcă să mușamalizeze faptele istorice, legate de Marele Război, în primul, rînd, trebuie desfășurate întîlniri, discuții publice, videoconferințe, ce vor permite extinderea orizonturilor de cunoaștere a tinerei generații. Or, practic, în fiecare familie moldovenească au fost și sînt bunei, ce au fost martori ai acelor evenimente strașnice. Relatările lor trebuie ascultate și povestite altora. Totodată, trebuie luate ca bază materialele din acei ani, reflectate în manuale, literatură și cinematografie. Presa, dar și autoritățile, se adresează veteranilor doar în ajunul Zilei Victoriei, iar în programele școlare și universități lipsesc teme pentru referate, lucrări de curs și de diplomă, dedicate Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Cine are nevoie de falsificare?

- Falsificarea istoriei în interese politice și geopolitice, precum în anumite interese personale etc. a început din timpurile străvechi, relatează doctorul habilitat în științe politice, doctorul în științe istorice Sergiu Nazaria.

Istoria celui de-al Doilea Război Mondial și a Marelui Război pentru Apărarea Patriei este falsificată pentru a diminua rolul Rusiei în ochii opiniei publice mondiale și rolul URSS în ochii populației fostei Uniunii Sovietice. Adică, de a o prezenta nu ca învingător, ci ca un adversar egal în lupta cu Germania fascistă.

Principalul scop al acestei falsificări este instaurarea dominației mondiale, hegemonia țărilor occidentale în frunte cu SUA asupra lumii contemporane. Atunci, în ochii populației, de toate va fi vinovată Rusia, ca succesoare a Uniunii Sovietice. Dacă toți vor fi convinși din poziția falsificatorilor, că toată istoria rusă este o pată neagră, atunci va fi mai ușor de instaurat dominația mondială. Or, potrivit lor, dacă Occidentul are dreptate, iar FR, prin definiție, este vinovată de toate, atunci și azi, și mîine, Rusia apriori, nu va avea dreptate.

Dacă ne uităm prin manualele de istorie, în baza cărora învață copiii în Moldova, atunci, putem face concluzia că ele sînt total falsificate. Este denaturată nu doar istoria celui de-al Doilea Război Mondial, acolo nu există, în general, noțiunea de Marele Război pentru Apărarea Patriei. Iar însuși războiul este prezentat ca lupta a doi agresori. Despre moldoveni nu se scrie în manuale, numindu-i români. Și Basarabia acolo este teritoriul românesc. Săraca și sărmana Românie a ajuns în centrul luptei a două forțe malefice, iar de aici și toate consecințele. În cele din urmă, falsificarea istoriei moldovenești trebuie să obțină două rezultate – ruperea totală a Moldovei de Rusia, demonstrînd că tot ce a am avut în comun cu Rusia este rău și constituie o perioadă neagră. A doua sarcină – să obțină unirea „pămîntului Basarabiei cu patria-mamă România Mare”.

În această situație, elevii trebuie să învețe bine în școală și să citească nu doar manualele de istorie, scrise de unii „istorici” moldoveni sub dictarea autorităților și ideologilor români, ci să citească puncte de vedere alternative, să studieze propria istorie. Nu trebuie să născocim nimic și atunci totul va fi normal. Oamenii vor înțelege că ei sînt moștenitorii învingătorilor, că strămoșii lor, în mare parte, au luptat de partea Armatei Roșii sau în componența ei. Este vorba despre 392 de mii de originari ai Basarabiei. Peste 80 de mii au plecat voluntari pe front în 1941, peste 40 de mii – în 1944. Nici un voluntar din conaționalii noștri nu a luptat în armata română împotriva celei sovietice. În armata română au luptat doar 28 de mii de moldoveni mobilizați cu forța, 14 mii dintre care au trecut de partea Armatei Roșii. Nu trebuie să inventăm nimic. Trebuie să cunoaștem adevărul. Desigur, pentru început, trebuie să votăm corectă la alegeri, pentru ca copiii noștri să aibă posibilitatea de a studia în școli istoria adevărată a țării lor, dar nu cea falsificată de ideologi, susține Sergiu Nazaria.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?