Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Referendumul anunțat de Dodon: cum ar răspunde cetățenii

4 mai. 2017,, 16:36   Politică
8680 8

Aproape 50 la sută dintre cetățeni se arată dispuși să participe la referendumul național inițiat de președintele Igor Dodon, arată datele unui sondaj de opinie prezentat astăzi.

Studiul, realizat la comanda IDIS „Viitorul”, arată că 34 la sută dintre cetățeni nu ar merge la referendum, iar 16 la sută nu ar ști cum să procedeze, informează Noi.md.

Respondenții au fost rugați să se expună în privința celor patru întrebări propuse de președinte spre a fi consultate cu poporul. Astfel, la întrebarea „Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71?” majoritatea intervievaților – 82 la sută – au răspuns afirmativ, în timp ce 9,5 la sută s-au declarat împotrivă. Întrebați dacă susțin abrogarea „legii miliardului”, 80% au spus da, iar 14 la sută s-au declarat împotrivă.
Iată cum s-au repartizat răspunsurile la întrebarea cu privire la studierea disciplinei „Istoria Moldova” în loc de „Istoria Românilor”: 60 % pentru, 28% împotrivă, iar 12 la sută nu au știut ce să răspundă.

În ceea ce privește acordarea de împuterniciri suplimentare președintelui țării, precum dizolvarea Parlamentului și declararea alegerilor anticipate, 55% au susținut această propunere; 31 la sută au respins-o, iar 14% nu au putut răspunde.

Sondajul a fost realizat de „CBS AXA”, la comanda IDIS „Viitorul”, în perioada 7-25 aprilie curent, pe un eșantion de 1091 de persoane. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de ±2,8%.

Anterior Igor Dodon a semnat un decret privind organizarea unui referendum național la 24 septembrie. În cadrul acestuia cetățenii urmează să răspundă la cele patru întrebări menționate mai sus.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?