Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dacă extratereștrii ne contactează, să nu ne așteptăm la un happy-end

4 mai. 2017,, 15:15   Externe
2098 2

Celebrul regizor Ridley Scott, care își va lansa la 19 mai noul film SF-horror "Alien: Covenant" (continuarea lui "Prometheus" și a seriei "Alien"), a susținut într-un interviu recent că perspectiva ca omenirea să fie amenințată de o specie extraterestră agresivă nu este chiar atît de improbabilă.

Conflictul dintre oameni și extratereștri putînd să devină realitate, pentru că în Univers există probabil sute de specii extraterestre inteligente și avansate tehnologic, iar dacă va exista contact cu o astfel de specie, pămîntenii trebuie să se pregătească de ce este mai rău, conform unui material publicat de Live Science.

Într-un interviu acordat Agenției France Presse (AFP), Scott a vorbit despre credința sa că există "niște ființe superioare" în Univers, în contextul apropiatei lansări a ultimului său film, "Alien: Covenant". Ca și astrofizicianul britanic Stephen Hawking, celebrul regizor este de părere că dacă există o specie extraterestră suficient de dezvoltată tehnologic pentru ca navele sale intergalactice să ajungă pînă la Pămînt, atunci cel mai probabil omenirea va fi amenințată pentru că aceste ființe vor fi ostile. Iar spre deosebire de scenariile multor filme SF despre contactul cu extratereștrii, dacă va escalada un conflict între cele două specii, pămîntenii vor fi aproape sigur cei care vor pierde.

"Dacă vom fi atît de proști încît să-i provocăm, ne vor anihila în trei secunde", a declarat Scott pentru AFP.
În interviu regizorul a explicat că există estimări ale experților care vorbesc despre posibilitatea existenței "a 100 — 200 de entități" pe alte planete care ar fi putut urma un model evolutiv similar cu cel pămîntean. Iar dacă reprezentanții unei astfel de civilizații ajung la noi primii (înainte să ajungem noi la ei) atunci "ar fi mai bine să fugim din calea lor și să ne ascundem".

Posibilitatea existenței unor ființe inteligente pe alte planete intrigă, fascinează și atrage în egală măsură, fiind unul dintre punctele de atracție ale genului Science&Fiction. Ridley Scott și-a adus propria contribuție la acest gen, în special prin seria cinematografică "Alien", în care este prezentat contactul dintre oameni și o specie extraterestră de pradă, cu o capacitate adaptativă remarcabilă și cu o mare flexibilitate morfologică. Așa-numiții "xenomorfi" se înmulțesc rapid și sînt extrem de eficienți în a-i elimina pe oameni, fie pur și simplu dezmembrîndu-i pe cei care le apar în cale, fie folosindu-i ca gazde în interiorul cărora își depun progeniturile.

Seth Shostak, unul dintre cercetătorii care lucrează în cadrul Institutului SETI, al cărui obiectiv este tocmai căutarea și interceptarea comunicațiilor radio emise de eventuale civilizații extraterestre, nu este de acord cu poziția maestrului genului SciFi-Horror, și a precizat pentru Live Science că estimarea privind existența unui număr de 100 — 200 de specii extraterestre inteligente este complet nesustenabilă.

"Pur și simplu nu dispunem de niciun fel de date certe care să ne ofere posibilitatea de a estima numărul real de civilizații extraterestre din Univers", a subliniat el. De altfel, adaugă el, dacă luăm în considerare doar cît de multe exoplanete și galaxii am descoperit pînă în prezent, numărul speciilor extraterestre inteligente ar putea fi semnificativ mai mare de 200. "Dacă ne gîndim că doar în galaxia noastră sînt aproximativ 1 trilion de planete, iar în Univers sînt aproximativ 2 trilioane de galaxii, atunci ajungem la ... ei bine ajungem la incredibil de multe planete în Univers", a susținut Shostak.

Pentru a limita puțin domeniul de căutare, oamenii de știință au optat să se concentreze exclusiv asupra trilionului de planete din Calea Lactee. Desigur, doar o fracțiune dintre acestea ar fi capabile să susțină viața — probabil 1 din 10 — și doar poate 1 din 1.000 ar fi capabile să susțină evoluția vieții dincolo de stadiul de bacterii, conform cercetătorului. Astfel cîmpul de căutare a fost "restrîns" la "doar" aproximativ 1 miliard de planete pe care ar putea să trăiască extratereștri inteligenți în galaxia noastră. În timp însă, viața pe unele dintre aceste planete a dispărut deja, fie din cauze naturale, cosmice sau pur și simplu o specie inteligentă de extratereștri nu a fost suficient de "inteligentă" pentru a nu se autodistruge. Astfel, poate că doar pe o planetă dintr-un milion pe care s-a dezvoltat viața inteligentă această viață a proliferat ajungînd la stadiul în care să poată călători prin galaxie și să ne contacteze. "Așa ajungem la aproximativ 1.000 de planete pe care ar putea trăi extratereștri inteligenți și dezvoltați tehnologic doar în galaxia noastră", a adăugat el pentru Live Science.
Însă, dacă o planetă se află la mai mult de 70 de ani lumină distanță de Terra, înseamnă că nu a primit încă niciun semnal radio dinspre noi. Locuitorii unei astfel de planete, indiferent de cît de evoluați tehnologic ar fi, nu știu încă de existența noastră pînă nu vor recepționa semnalul primelor transmisii radio/tv făcute de noi. Chiar dacă ei au observat de la distanță Terra și știu că avem o atmosferă bogată în oxigen, capabilă să susțină viața, este destul de improbabil că ar alege să-și cheltuiască resursele pentru a vizita o planetă pe care ar putea exista, din punctul lor de vedere, doar viață bacteriană.

De asemenea, nici varianta în care extratereștrii ne-ar invada sistemul solar doar pentru a ne fura resursele nu are prea multă susținere practică, conform cercetătorului de la Institutul SETI. Dacă o civilizație a ajuns atît de avansată încît și-a epuizat toate resursele naturale din propriul sistem solar, atunci probabil că au ajuns la un nivel de dezvoltare în care își poate genera singură orice resurse necesare, nefiind nevoie să le mai exploateze din mediul natural și mai mult, să traverseze vaste întinderi galactice (expediții care ar avea nevoie de un mare consum de resurse) pentru a exploata puținul găsit în alt colț al galaxiei.

"La fel de improbabil este să vină pînă la noi doar pentru că specia umană ar fi o modalitate interesantă de a-și diversifica dieta", a mai adăugat Shostak, mai în glumă mai în serios. "Pentru a face asta ar trebui să cunoască din ce este alcătuit corpul uman și dacă ar putea să-l metabolizeze, în condițiile în care chimia organismului lor ar putea fi foarte diferită de a noastră", a adăugat el.

Seth Shostak îi dă însă dreptate lui Ridley Scott într-o anumită privință: Dacă extratereștrii sînt capabili să construiască navete intergalactice care să-i aducă pînă în atmosfera Pămîntului, atunci cu siguranță dispun de o tehnologie cu mult superioară celei umane, iar dacă am vedea o astfel de navă apărînd la orizont, ar trebui să facem ce a sugerat celebrul regizor — să fugim din calea lor și să ne ascundem.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?