X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Producătorii trebuie să manifeste mai multă dorinţă ca să ajungă pe piaţa UE

4 mai. 2017,, 08:45   Economie
1497 0

Vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, consideră că producătorii moldoveni de produse de origine animală trebuie să manifeste mai multă dorinţă ca să ajungă pe piaţa UE.

Despre aceasta el a vorbit miercuri la masa rotundă "Cerinţele sanitar-veterinare aplicate la importul de produse de origine animală în Republica Moldova".

Calmîc a menţionat că Moldova nu foloseşte pe deplin cotele la exportul de produse de origine animală pe pieţele europene, deoarece infrastructura întreprinderilor moldoveneşti nu corespunde nivelului european.

"Nu avem toate evaluările necesare din partea experţilor. Sperăm că acest lucru va fi făcut în anul curent sau în anul viitor", a spus ministrul.

Potrivit lui Calmîc, o altă problemă este lipsa de interes din partea producătorilor care nu doresc să fie evaluaţi de serviciile europene, iar acest lucru nu permite includerea lor în lista companiilor ce au dreptul să exporte în UE.

Comentînd plîngerile producătorilor autohtoni pe produsele de import, Calmîc a spus că ministerul încearcă să găsească un echilibru între întreprinderile locale şi importatori, însă trebuie să ţină cont şi de interesele consumatorilor.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, a remarcat că, dacă producţia ajunge în Moldova din Europa, aceasta însă nu înseamnă că este şi de o calitate înaltă.

El şi-a exprimat speranţa că în acest an mai mulţi producători vor reuşi să obţină autorizaţia de export în UE, ar problema exportului de lapte ar putea fi soluţionată în 20017-2018.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?