X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Mesaj dur de la PPE și ALDE, în privința votului uninominal

4 mai. 2017,, 08:30   Politică
7065 11

Două partide europene se opun vehement instituirii votului uninominal în Republica Moldova, informează Noi.md.

Este vorba despre Partidul Popular European și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), ai căror lideri au emis o declarație comună prin care condamnă intenția PDM de a modifica sistemul electoral. Joseph Daul și Hans Van Baalen au atenționat că vor cere suspendarea finanțării europene pentru Moldova în cazul în care inițiativa va fi totuși votată, fără a ajunge la un consens larg la nivelul întregii societății.

Cele două formațiuni europene și-au exprimat îngrijorarea că prin acest proiect democrații își doresc să se mențină la putere cu orice preț.

„Propunerea PDM de a introduce votul uninominal reprezintă o mișcare disperată din partea unui partid cu un rating mai mic de 4 la sută, doar pentru a se asigura că liderul său rămîne la putere. Ne opunem în mod vehement oricăror schimbări în sistemul electoral din Moldova și ne vom asigura că acest mesaj să fie transmis tuturor instituțiilor europene. Orice încercare a Partidului Democrat de a schimba sistemul electoral fără sprijinul total al opoziției și al societății civile va determina Partidul Popular European și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa să ceară suspendarea finanțării europene”, se arată în declarația semnată de Joseph Daul și Hans Van Baalen.

Potrivit oficialilor europeni, poporul Moldovei se confruntă cu probleme mult mai stringente decît modificarea sistemului electoral.

„Oamenii din Moldova doresc mai multe locuri de muncă, o asistență medicală mai bună și un viitor decent pentru copiii lor, nu o schimbare în sistemul electoral. Actualul guvern trebuie să-și concentreze eforturile asupra unei vieți mai bune pentru poporul său, nu pentru un număr de politicieni ai Partidului Democrat”, se mai arată în declarație.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?