Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ostalep: Decizia CCM este un mesaj politic adresat Moscovei

3 mai. 2017,, 16:22   Politică
7783 11

Hotărîrea Curții Constituționale în problema neutralității Republicii Moldova se înscrie perfect în șirul deciziilor controversate, adoptate de CCM în ultimii ani, a declarat Valeriu Ostalep pentru NOI.md.

Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fost viceministru de externe, afirmă că și această hotărîre a Curții are un substrat politic. Potrivit lui, trezește anumite suspiciuni faptul că CCM s-a pronunțat abia acum în problema staționării trupelor străine pe teritoriul Moldovei, fără a spune de fapt nimic nou.

„Ce înțelegem noi din această decizie a Curții? Că este ilegală staționarea trupelor străine. Dar noi asta și așa am știut. Nu trebuie Curtea să declare că pe teritoriul unui stat independent, nemaivorbind de neutru, nu pot staționa trupe străine, fără acordul lui. Opinia mea e că acest mesaj este unul politic adresat Moscovei, nu este unul adresat nouă, cetățenilor. Vedem în ultimele trei-patru luni mai multe mesaje transmise Moscovei - și nota de protest semnată de autorități, și proiectul privind marcarea Zilei Europei concomitent cu Ziua Victoriei, acum această decizie cu trupele străine. Toate astea se înscriu într-o anumită imagine, sînt un semnal sistematic transmis Moscovei”, a declarat Ostalep.

Comentatorul a precizat că asemenea „semnale politice” din partea Chișinăului adresate Moscovei vor mai fi în perioada imediat următoare. „Cu certitudine, asta va continua și va urma ceva legat de regiunea transnistreană. Este absolut previzibil. Vom vedea și o intensificare a contactelor Guvernului cu NATO”, a adăugat fostul viceministru.

Expertul a mai remarcat că în condițiile în care Curtea Constituțională și-a compromis definitiv imaginea, participînd la jocurile politice, hotărîrea cu privire la statutul de neutralitate nu schimbă în esență multe. „Eu nu percep această decizie la modul serios, și nimeni nu o percepe. Atît de mult au discreditat această instituție, încît o să vină alții, odată cu schimbarea puterii, și o spună că tot ce-au spus predecesorii este absolut incorect. Consider că această situație creată de clasa politică cu participarea Curții este una dintre cele mai grave prejudicii aduse statului. Ei au zdruncinat credibilitatea instituției”, a conchis Ostalep.

Curtea Constituțională s-a pronunțat ieri asupra unei sesizări depuse de liberali încă în 2014. Astfel, CCM a stabilit că dislocarea trupelor străine pe teritoriul Republicii Moldova este neconstituțională și contravine dreptului internațional. Totodată, Curtea a statuat că neutralitatea țării nu exclude cooperarea cu alte alianțe militare pentru consolidarea capacității de apărare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?