Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Peste 180 de milioane de lei la buget, din plasarea VMS

3 mai. 2017,, 12:15   Economie
2168 2

Rentabilitatea valorilor mobiliare de stat (VMS) continuă să crească.

La licitaţia de marţi Ministerul Finanţelor a plasat hîrtii de valoare în sumă de 181 de milioane de lei ($9,5 mil.), oferta fiind de 170 de milioane de lei. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 7,52-7,88%, comparativ cu rentabilitatea de 7,44-7,79% la licitaţia precedentă.

Suma obţinută de emitent la buget este cu 52,5 mil. lei mai mare decît volumul hîrtiilor plasate la licitaţia de acum o săptămînă. Rezultatele licitaţiei au demonstrat o creştere a cererii din partea băncilor la valorile mobiliare de stat. Volumul total al cererilor de procurare a VMS este cu 10,6 mil. lei mai mare decît la licitaţia precedentă.

Indicele rentabilităţii valorilor plasate de emitent a depăşit rentabilitatea pe care Banca Naţională o achită băncilor pentru rezervele obligatorii din mijloacele atrase în lei – 6%.

Comentînd situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital au afirmat că "tendinţele inflaţioniste" în creştere nu vor permite stoparea creşterii rentabilităţii VMS.

"Cel mai probabil, în următoarele săptămîni indicele rentabilităţii va păşi pragul de 8% şi apoi se va apropia de rata de bază a BNM, care constituie 9%", a presupus un expert.

Alţi participanţi ai pieţei susţin că autoritatea de reglementare va întreprinde măsuri dure prin care BNM va încerca "să suprime" inflaţia, pentru ca în 2017 aceasta să nu depăşească ţinta inflaţionistă de 5% plus-minus 1,5%.

"Rata VMS va depinde de indicele preţurilor de consum şi de situaţia în sectorul real al economiei", a spus un expert, care nu exclude posibilitatea că rata rezervelor obligatorii ar putea fi majorată cu încă două-trei puncte procentuale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?