X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moldova condamnată din nou la CEDO

2 mai. 2017,, 14:11   Societate
1854 0

Republica Moldova a fost condamnată, din nou, de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în cauza Vasiliciuc contra Moldovei. CEDO a găsit ţara noastră vinovată de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă. Reclamanta va primi 3.000 de euro prejudiciu moral şi 890 de euro pentru costuri şi cheltuieli.

Potrivit Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, reclamanta Axenia Vasiliciuc a părăsit Republica Moldova, din cauza situaţiei economice din ţară, şi a plecat în Grecia la muncă. În 2008, cînd revenea în Grecia, a fost oprită la punctul vamal din aeroport, avînd cu sine o cutie cu bijuterii cu o valoare mai mică de 5.000 de euro, pe care nu le-a declarat. Poliţia i-a întocmit un proces-verbal, iar femeia a pierdut zborul. Ea a semnat o declaraţie prin care se obliga să se prezinte în faţa autorităţilor din Moldova la solicitare, indicînd şi datele de contact din Grecia.

La 1 octombrie 2008, reclamanta a revenit în Grecia prin acelaşi aeroport, fără a întîmpina dificultăţi la ieşirea din ţară, iar, o săptămînă mai tîrziu, poliţia a iniţiat proceduri penale împotriva sa pentru tentativă de contrabandă cu bijuterii, fără a fi informată. Ulterior, la 19 iunie 2009, Judecătoria Botanica a emis mandat de arestare pe numele său. Reclamanta a aflat despre acest mandat mai tîrziu şi a angajat un avocat, care a depus o cerere în instanţa de judecată, în care a susţinut, printre altele, că reclamanta nu a ştiut despre cauza penală, nu a fost niciodată invitată să se prezinte la Procuratură şi nu a fost informată despre obligativitatea de nepărăsire a localităţii. Toate demersurile au fost respinse de Judecătoria Botanica şi Curtea de Apel Chişinău.

În iulie 2011, autorităţile au solicitat Interpolului un mandat internaţional de arestare pe numele reclamantei, care a fost arestată în Grecia şi deţinută pentru o perioadă de 23 de zile, în aşteptarea procedurii de extrădare. Grecia a respins cererea de extrădare. Femeia s-a plîns la CEDO că nu a existat o suspiciune rezonabilă care să justifice arestarea sa.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a găsit Republica Moldova vinovată de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, articolul 5 din Convenţie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?