X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ultima zi de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit

2 mai. 2017,, 11:45   Economie
3112 0

2 mai 2017 este ultima zi de depunere de către persoanele fizice din Moldova a Declarației cu privire la impozitul pe venit pe anul 2016, notează NOI.md.

Potrivit Codului fiscal, persoanele fizice sînt obligate să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit în următoarele cazuri: dacă au activat pe parcursul anului la două sau mai multe locuri de muncă, unde au obținut salariu care, cumulativ, depăşeşte suma totală de 29 640 de lei pe an; dacă au obţinut venituri atît sub formă de salariu, cît şi din vînzarea proprietății, a căror sumă totală depăşeşte 29 640 de lei pe an; dacă nu au primit salariu, dar au obţinut venituri de la vînzarea proprietății (case, apartamente, mașini etc.) sau darea în chirie a terenurilor agricole, care depăşesc suma scutirii personale de 10 128 de lei; dacă îşi schimbă domiciliul permanent din Republica Moldova în altă țară; dacă solicită spre restituire impozitul pe venit achitat în plus; dacă direcționează 2 la sută din impozitul pe venit unei organizații non-guvernamentale.

De asemenea, au obligația de a achita impozitul persoanele fizice cetățeni străini sau apatrizi care au obținut statutul de rezident al Republicii Moldova (se află pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 183 de zile, în orice perioadă de 12 luni).

În 2016 valoarea venitului anual, supusă unei cote a impozitului de 7 la sută, constituie 29 649 de lei. Cîștigurile care depășesc această sumă sînt impozitate la cota de 18 la sută. Scutirea personală constituie 10 128 de lei, scutirea suplimentară în aceeași sumă se acordă în cazul în care soțul (soția) nu beneficiază de scutire personală.

În 2016 scutirea personală majoră (pentru persoanele care au avut de suferit de pe urma avariei de la CAE Cernobîl, persoanele cu dizabilităţi în urma unei afecţiuni congenitale, invalizii de gradul I și II, participanții la conflicte militare etc.) a fost de 15 060 de lei. Scutirea pentru fiecare persoană întreținută constituie 2 256 de lei, iar pentru fiecare persoană întreținută invalid din copilărie – 10 128 de lei.

Declarația cu privire la impozitul pe venit poate fi depusă la orice subdiviziune teritorială a Serviciului Fiscal sau prin intermediul semnăturii electronice și serviciului ,,Declarație electronică”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?