Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții

1 mai. 2017,, 18:00   Externe
3943 0

Poliția turcă a folosit luni gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de circa 200 de persoane care doreau să manifesteze în piața Taksim din Istanbul, cu ocazia Zilei internaționale a muncii, în pofida interdicției dictate de autorități, transmite AFP.

Turcia marchează luni Ziua internațională a muncii într-un context tensionat, la două săptămîni după ce un referendum contestat a consfințit extinderea prerogativelor executive ale președintelui Recep Tayyip Erdogan.

În urmă cu o săptămînă, Ministerul de Interne turc a decis să interzică sindicatelor să organizeze manifestații în data de 1 Mai în piața Taksim, loc simbolic ce a găzduit diferite demonstrații de protest de-a lungul anilor. Măsura luată de ministrul de interne turc Suleyman Soylu a urmat unei interdicții dictate de guvernul de la Ankara în fiecare an începînd din 2013.

La cîteva săptămîni după interdicția de acum patru ani, Turcia a fost cuprinsă de proteste antiguvernamentale care au pornit din piața Taksim și din parcul Gezi, situat în apropiere.

De atunci, în fiecare an de 1 Mai au avut loc ciocniri între protestatari și forțele de poliție, deși autoritățile au reușit să zădărnicească planurile de organizare a unor evenimente în Istanbul închizînd accesul către cea mai mare parte a zonei centrale a Istanbulului.

Piața Taksim are o lungă istorie legată de mișcarea sindicală din Turcia. În 1977, cel puțin 34 de persoane au fost ucise în acest loc de către autori neidentificați. În 2011, guvernul turc a redeschis oficial piața pentru mitingurile organizate cu ocazia Zilei internaționale a muncii, după numai doi ani luînd decizia de a interzice aceste manifestații.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?