Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cîți chișinăuieni trebuie să participe la referendum ca să fie demis Chirtoacă

28 apr. 2017,, 10:56   Societate
3494 4

Pe 27 aprilie, Curtea de Apel a decis organizarea unui referendum pentru demiterea primarului capitalei, Dorin Chirtoacă.

Grupul de inițiativă are la dispoziție 60 de zile pentru a colecta semnăturile necesare pentru organizarea acestui referendum.

Potrivit Articolul 198 din Codul electoral al RM, pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis, este necesar ca în cadrul referendumului să voteze cu PRO demitere un număr egal sau mai mare de alegători decît numărul celor care l-au votat în cadrul alegerilor din 2015, anunță agora.md.

În 2015, la alegerile locale din Chișinău au participat 308.451 de persoane, dintre care 163.570 au votat pentru numirea lui Dorin Chirtoacă în funcția de primar al capitalei. Asta înseamnă că în cadrul acestui referendum ar trebui să voteze PRO demiterea lui Chirtoacă cel puțin 163.570 de persoane.

În cazul în care vor vota mai puține persoane pentru demitere, Dorin Chirtoacă va rămîne în funcție.

Iată articolul 198 din Codul electoral care confirmă aceste informații.

Articolul 198. Adoptarea deciziei prin referendum local, anularea sau modificarea ei

(1) Decizia se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea au votat majoritatea cetăţenilor care au participat la referendum. Decizia privind revocarea primarului se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decît au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum. Data adoptării hotărîrii se consideră ziua desfăşurării referendumului local.

Amintim că, alegerile din iunie 2015 au reprezentat cea de-a şaptea campanie electorală pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. În primul tur de scrutin nici unul din cei 17 candidaţi nu a acumulat 50% din voturile alegătorilor, necesare pentru victoria în alegeri.

Din această cauză, pe 28 iunie a fost organizat turul doi de scrutin, în care au participat Dorin Chirtoacă şi Zinaida Greceanîi, candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi pe 14 iunie.

Prezenţa la vot a fost de 48.68%, iar Dorin Chirtoacă, primarul general în exerciţiu, a fost reales pentru al treilea mandat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?