Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Cum funcționa schema infracțională care a dus la reținerile de azi

27 apr. 2017,, 16:44   Societate
5672 2

Patru persoane au fost reţinute astăzi, în urma unor percheziţii desfăşurate de CNA. Este vorba despre ministrul Transporturilor, directorul general-interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD) şi şefii a două companii de construcţii.

Aceștia sînt bănuiţi de organizarea unei scheme infracţionale cu scopul dobîndirii de mijloace financiare în proporţii deosebit de mari.

Astfel, Iurie Chirinciuc, în complicitate cu persoanele menţionate mai sus, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii cîştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrînge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. Astfel, în calitate de beneficiar al proiectului R6 M1 Ialoveni RSP/W6/05 (proiect finanţat de BEI), Administraţia de Stat a Drumurilor, reprezentată de directorul general interimar, a angajat un inginer-supervizor internaţional pentru relaţia contractor-beneficiar. În pofida faptului că inginerul-supervizor trebuia să obţină aprobarea beneficiarului doar în cazuri excepţionale, şeful ASD l-a somat să ceară aprobarea pentru toate lucrările din cadrul proiectului. Faptele se confirmă prin multiple scrisori şi avize, date cu întîrziere de către ASD, precum şi de solicitări privind excluderea unor agenţi economici din proiect şi contractarea altor.

Totodată, ca rezultat al acţiunilor de urmărire penală, a fost documentată o şedinţă din februarie 2017, în cadrul căreia a fost fixată întîlnirea dintre ministrul Transporturilor, directorul ASD, administratorii companiilor Global Trans Construct şi Nouconst cu agentul economic cîştigător al contractului de reabilitare a drumului R6 M1 – Ialoveni. În timpul discuţiilor, acesta ar fi fost somat să cedeze 50 la sută din volumul de lucrări (din suma totală de aproximativ 9 000 000 de euro) companiilor menţionate mai sus. Ulterior, referindu-se la o indicaţie a ministrului, administratorul Global Trans Construct ar mai fi estorcat de la acelaşi agent economic 5 la sută din suma contractului, adică circa 400 000 de euro, o parte din bani (80 000 de euro) urmînd să revină factorilor de decizie din cadrul ASD.

În acest dosar, ministrul şi directorul ASD sînt coautori ai infracţiunii, iar agenţii economici - complici. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă pînă la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 8000 la 10.000 de unităţi convenţionale şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?