X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Un nou sondaj arată că cetățenii sînt împotriva votului uninominal

27 apr. 2017,, 15:50   Politică
3265 2

Mai puțin de 30 la sută dintre cetățeni se pronunță pentru modificarea sistemului electoral și trecerea la votul uninominal, notează NOI.md.

Cel puțin asta reiese din datele Barometrului opiniei publice (BOP) realizat în perioada 16-23 aprilie curent. Cei mai mulți respondenți, 37 la sută, s-au declarat pentru menținerea sistemului de vot actual, în baza listelor de partid. Alți 29% - pentru introducerea votului uninominal, iar 23% - pentru sistemul mixt. 12 la sută dintre respondenți fie nu au știut, fie nu au vrut să răspundă la această întrebare. Comentînd rezultatele sondajului BOP, analistul politic Victor Ciobanu a remarcat că datele invocate de politicieni în favoarea modificării sistemului electoral ar fi exagerate.

„Cifrele invocate la multe posturi de televiziune cu privire la susținerea de către 80-90 la sută dintre cetățeni a votului uninominal cred că trebuie puse sub un mare semn de întrebare. Politicienii nu trebuie să se folosească de cifre bizare, mai ales cînd recurg la schimbul fundamental al unui sistem în stat, care este foarte important. Problema trebuie studiată minuțios, dar nu se merge la televizor cu interpreți de muzică populară, după care ni se spune că avem milioane de semnături. Iată aici avem 40 la sută, ceea ce înseamnă că 2 cetățeni din 5 nu știu ce este acest sistem”, a explicat Victor Ciobanu.

„Votul uninominal este împins în societate de către un partid în speță absolut artificial. Să vedem cum va răspunde societatea”, a precizat, la rîndul său, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Barometrul Opiniei Publice a fost realizat de „Magenta Consulting”, pe un eșantion de 1100 de respondenți din 80 de localități ale țării. Marja de eroare a studiului este de ± 3%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?