X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Subiectele discutate de reprezentanții RM cu FMI, BM și UE la Washington

27 apr. 2017,, 09:15   Economie
1789 0

Implementarea programului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), precum și progresul reformelor în sistemul bancar au fost principalele subiecte discutate de delegația Republicii Moldova la întrevederile care au avut loc în cadrul Ședințelor de primăvară ale FMI și Grupului Băncii Mondiale. Evenimentul a avut loc în perioada 17-23 aprilie la Washington.

Delegația de la Chișinău, condusă de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a avut întrevederi cu mai mulți oficiali ai FMI: Mitsuhiro Furusawa (director general adjunct), Poul Thomsen (director al Departamentului european), Ben Kelmanson (șef al Misiunii FMI pentru Moldova), Anthony De Lannoy (director executiv pentru Moldova) ș.a. Inițiativele autorităților în domeniul reformelor structurale au fost discutate cu reprezentanții Grupului Băncii Mondiale, inclusiv cu Cyril Muller (vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală) și Satu Kahkonen (director pentru Belarus, Ucraina și Moldova).

Despre proiectul Acordului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană privind asistența macro-financiară s-a discutat la întîlnirile cu oficialii europeni Pierre Moscovici (comisar european pentru afaceri economice și financiare), Elena Flores (director pentru relații economice internaționale) și Katarina Mathernová (director general adjunct pentru vecinătate și negocierile privind extinderea).

O serie de întîlniri dedicate investițiilor în domeniul financiar-bancar au fost organizate cu responsabilii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și ai Societății Financiare Internaționale (IFC, Grupul Băncii Mondiale).

Oficialii moldoveni au participat la sesiunea strategică „Realizări și priorități în procesul de reforme în sectorul financiar-bancar şi economie”, organizată de Consiliul Atlantic din Washington. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Administrației SUA, ai mediului academic și alți experți ai centrelor analitice din capitala federală.

Tot la Washington, delegația moldovenească s-a întîlnit cu reprezentanți ai diasporei, cu care a discutat despre situația economică din Republica Moldova, reformele administrației publice, precum și despre acțiunile de combatere a corupției.

Din delegație au mai făcut parte Veronica Vragaleva, viceministru al Finanțelor, Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al BNM, și Cristina Harea, viceguvernator al BNM.

Ședințele de primăvară ale Fondului Monetar International și ale Băncii Mondiale reprezintă o posibilitate unică de a împărtăși experiența diverselor țări în domeniile dezvoltării economice și stabilității financiare în contextul globalizării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?