X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ciobanu, despre rețineri: Următorul vizat ar fi Chirtoacă

26 apr. 2017,, 12:57   Capitala
4709 1

Reținerile de la Primărie în dosarul parcărilor cu plată reprezintă un semnal de avertizare pentru liberali, a declarat analistul politic Victor Ciobanu, intervievat de NOI.md.

Deși nu se îndoiește că temeiuri pentru tragerea la răspundere penală a viceprimarului Nistor Grozavu și a altor funcționari de la Primărie sînt suficiente, comentatorul este de părere că acest dosar are și un substrat politic. Potrivit lui, scopul urmărit este de a-i determina pe liberali să adopte o poziție mai flexibilă față de modificarea sistemului electoral.

„Aici este o combinație de factori: pe de o parte știm că la Primărie este un sistem putred de corupt, pe de alta, apare întrebarea firească – de ce abia acum? Toate scandalurile legate de viceprimarul Grozavu se cunoșteau încă din 2011, dar iată că de-abia acum s-au scos dosarele. Cu siguranță, acolo sînt mult mai multe dosare pe rol, dar acum este momentul oportun, pentru că utilitatea politică a acestor arestări constă în faptul că e nevoie de un consens parlamentar, pentru că Ghimpu a declarat că nu susține uninominalul. Acum Plahotniuc și PD trebuie să forțeze nota și să-și asigure acest consens”, a remarcat Ciobanu.

Potrivit lui, în condițiile în care au fost reținute persoane din anturajul nemijlocit al conducerii PL, următorul pas ar fi arestarea primarului Dorin Chirtoacă. „Și atunci Ghimpu va trebui să-și schimbe repejor poziția, să devină mult mai flexibil în vederea adoptării uninominalului și evitării «pericolului tancurilor rusești»… etc.”.

Analistul se arată convins că schemele de corupție de la Primărie scoase la iveală acum de CNA reprezintă doar o parte infimă din toate ilegalitățile comise, inclusiv cu consimțămîntul primarului. „Nu cred să nu fi fost coordonate toate aceste acțiuni ilegale cu primarul. Proiectul parcărilor cu plată face unu la sută din toată corupția de la Primărie. Cert e că semnătura lui Grozavu stă pe toate autorizațiile de construcții ilegale – toată porcăria care se face în oraș. Există de 100 de ori mai multe motive de a descinde în Primărie și a face controale”, a adăugat Victor Ciobanu.

Intervievatul a mai remarcat că lupta cu corupția în Moldova nu va da rezultate atît timp cît va fi folosită pe rol de bîtă politică, fiind „un efect colateral al oportunismului politic”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?