Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Bălan, despre potențialul militar al regiunii transnistrene

26 apr. 2017,, 10:41   Politică
3920 9

Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, susține că regiunea transnistreană este mai bine dotată din punct de vedere militar decît malul drept al Nistrului, notează NOI.md.

Potrivit lui Bălan, sub acest aspect există anumite riscuri de securitate la adresa Republicii Moldova, iar autoritățile constituționale le iau în calcul.

„Dacă vorbim de riscurile militare și de securitate din partea regiunii, într-adevăr ei au un potențial militar considerabil. Acest lucru e cu atît mai vizibil în ultima perioadă de timp cu aceste aplicații militare. Chișinăul reacționează, dar în cazul de față avem și aceste exerciții militare ale Federației Ruse din regiunea transnistreană. În contextul crizei regionale de securitate și războiului care îl are Ucraina la momentul de față în raioanele de est, sigur că acest factor trebuie să fie luat în considerație de toate părțile”, a relatat Bălan într-un interviu pentru „Unimedia”.

Funcționarul a precizat că, spre deosebire de malul drept al Nistrului, regiunea transnistreană deține peste 20 de tancuri funcționale, sisteme reactive de artilerie. Cu toate acestea, Gheorghe Bălan a precizat că Moldova nu va admite sub nicio formă tensionarea situației.

„Noi avem doar tancuri pe postament, dar ei au tancuri funcționale, care reprezintă un risc. Noi am declarat în repetate rînduri că nu dorim tensionarea situației, nu ne dorim un conflict, ci să soluționăm problemele la masa de negocieri. Refuzăm să utilizăm arma contra malului stîng, pentru că și acolo sînt cetățeni moldoveni, dar, în același timp, orice risc trebuie luat în considerare”, a concluzionat vicepremierul pentru Reintegrare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?